Znanstvenici upozoravaju da pesticidi uzrokuju neplodnost kod milijardi muškaraca

Znanstvenici upozoravaju da pesticidi uzrokuju neplodnost kod milijardi muškaraca

Uznemirujuća nova studija otkrila je da su uobičajeni pesticidi koji se koriste u vrtovima, domovima i na travnjacima uzrokovali katastrofalan pad broja spermija kod milijardi muškaraca diljem svijeta.

Prema studiji, “tijekom 50 godina, koncentracija sperme je pala za oko 50% u cijelom svijetu.”

Istraživanje je provela Melissa Perry, dekanica Fakulteta za javno zdravstvo na Sveučilištu George Mason u Fairfaxu u Virginiji. 

100percentfedup.com izvještava: U studiji, Perry tehničkim terminima objašnjava da “iako postoji mnogo više uzroka koji doprinose, naša studija pokazuje jaku povezanost između dva uobičajena insekticida — organofosfata i N-metil karbamata — i pada koncentracije sperme.

Pesticidi koji se koriste u našim domovima, vrtovima i travnjacima te prskaju po hrani koju jedemo pridonose dramatičnom padu broja spermija među muškarcima diljem svijeta, pokazala je nova analiza studija u posljednjih 50 godina.

“Tijekom 50 godina koncentracija spermija pala je za oko 50% diljem svijeta”, rekla je viša autorica studije Melissa Perry, dekanica Fakulteta za javno zdravstvo na Sveučilištu George Mason u Fairfaxu, Virginia.

“Ono što se ne zna je krivac”, rekao je Perry. “Iako vjerojatno postoji mnogo više uzroka koji doprinose, naša studija pokazuje jaku povezanost između dva uobičajena insekticida – organofosfata i N-metil karbamata – i pada koncentracije sperme.

Jedan od najčešće korištenih spojeva na svijetu, organofosfati su glavne komponente nervnog plina, herbicida, pesticida i insekticida, a također se koriste za izradu plastike i otapala.

“Široko se koriste u poljoprivredi za usjeve koje jedemo”, rekao je Perry. “Koristimo ih u strukturnim primjenama u kućama i zgradama, stambenim zgradama, kao i za održavanje ukrasnih travnjaka.” Dostupni su za potrošače, pa se pokazalo da je izloženost organofosfatima relativno raširena.”

Akios izvještava:

Izloženost uobičajenim pesticidima povezana je s nižom koncentracijom sperme kod muškaraca diljem svijeta, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu u časopisu Environmental Health Perspectives.

Zašto je to važno: Gustoća sperme kod muškaraca diljem zapadnog svijeta naglo je pala od ranih 1970-ih. Neki znanstvenici sumnjaju da su sintetičke kemikalije koje remete tjelesni hormonalni sustav pridonijele padu, iako točni uzroci nisu u potpunosti poznati.

Niske koncentracije mogle su pridonijeti globalnom padu stopa plodnosti, iako na stope utječu brojni društveni i biološki čimbenici.

Osim utjecaja na plodnost, niske koncentracijeispermija je također povezana s povećanim zdravstvenim rizicima, uključujući veću stopu raka testisa.

Kako to radi: Istraživači su promatrali izloženost dvjema različitim klasama kemikalija – organofosfatima i N-metil karbamatima – koji se koriste u poljoprivredi i vrtlarstvu za ubijanje insekata.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp