Devetero osoba uhićeno je u Francuskoj zbog ubojstva tinejdžera u masovnom rasnom napadu

Devetero osoba uhićeno je u Francuskoj zbog ubojstva tinejdžera u masovnom rasnom napadu

Rasizam postaje sve veći problem u svijetu a plaćene skupine i organizacije koje ga svjesno guraju očito za cilj imaju samo jedno, a to je izazivanje sukobai ratova.

Francuske vlasti uhitile su u utorak devet osoba pod sumnjom za ubojstvo nakon kobnog uboda nožem francuskog tinejdžera u rasno motiviranom napadu.

Svjedoci uboda nožem u francuskom selu Crepol u nedjelju, koji je odnio život 16-godišnjeg Thomasa i ozlijedio nekoliko drugih, otkrili su kako su članovi noževa govorili o svojoj želji da “ubijaju bijelce”.

Perspektivni ragbijaš Thomas izboden je nožem u prsa i vrat u malom selu u ranim jutarnjim satima u nedjelju dok je banda iz obližnjeg grada stajala čekajući da prisutni napuste seosku kuću.

Dva druga muškarca u svojim 20-ima prebačena su u bolnicu u Lyonu s kritičnim ozljedama, a nekolicini drugih je pružena pomoć zbog uboda za koje se ne vjeruje da su opasni po život.

Od tada su se pojavili dodatni detalji u vezi s namjerama iza napada, koji je tisak prvotno izvijestio kao “tučnjavu” između dvije skupine mladih.

“Nije to bila samo tučnjava na kakvu smo navikli, gdje se udaraju. Vidjeli smo da dolazi između 15 i 20 ljudi. Nismo ih poznavali, izvadili su noževe, bili su tu da ubijaju. Doživjeli smo to kao napad”, rekao je očevidac francuskim medijima.

“Bilo ih je tridesetak, kaže prijatelj moje kćeri”, rekao je drugi mještanin. “Vikali su: ‘Ubijat ćemo bijelce’”, dodao je, a prenosi Paris Match.

Francuska policija je u međuvremenu promijenila svoj opis napada, rekavši nacionalnim medijima: “Tučnjava je između dvije grupe mladih ljudi koji su se odlučili sastati i sukobiti.” Mi ovdje nismo u toj konfiguraciji.”

Video koji je kružio društvenim mrežama prikazuje pojedince koje nožem ubada grupa mladića koji viču: “Jebeni ghwer” – arapska uvreda za bijelce.

Svih devet osumnjičenih locirano je u regiji Drôme u jugoistočnoj Francuskoj. Doznaje se da je sedmorica uhićenih prešla više od 450 kilometara do grada Toulousea gdje su bili zatočeni. Još dvoje uhićeno je u Romans-sur-Isereu, općini 20 kilometara južno od Crepola.

Oko 14 sati automobili i kombiji brzo su se parkirali ispred trgovina. Onda, kada su stigli žandarmi GIGN-a, obučeni u crno, vidio sam mlade ljude kako trče i pokušavaju pobjeći. Čak su ih i jurili niz cestu prije nego što su im stavili lisice”, rekao je očevidac uhićenja za La Depeche du Midi.

U akciji je sudjelovalo oko 50 policijskih službenika.

“Nekima su vrlo dobro poznati pravosudnom sustavu, posebno po krađama, provalama povezanim s narkoticima, odbijanju pokoriti se”, rekao je kriminalistički dopisnik BFMTV-a Maxim Brandstaetter o osumnjičenicima.

Glavni osumnjičenik za kojeg se kaže da je zadao fatalni udarac Thomasu je 20-godišnjak rođen u Roman-sur-Isèreu.

“Službeno je identificiran kao počinitelj smrtonosnog uboda nožem u kojem je ubijena maloljetnica”, rekao je javni tužitelj Laurent de Cagney.

Krepolom je u srijedu organiziran mimohod sjećanja na Tomu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp