Sprema li se novo zastrašivanje i nova pLandemija? Pojavio se prvi slučaj novog smrtonosnog virusa!

Sprema li se novo zastrašivanje i nova pLandemija? Pojavio se prvi slučaj novog smrtonosnog virusa!

Jedna je osoba, prijavljena kao „nulti pacijent“ u Njemačkoj, oboljela od smrtonosne bolesti zvane Bornavirus. Ovaj virus je izuzetno opasan za ljude, a u gotovo svim slučajevima rezultira smrću. Kao odgovor na ovaj zapanjujući razvoj događaja, izdano je zdravstveno upozorenje.

“Der Tagesspiegel” je izvijestio o slučaju infekcije Bornavirusom 1 (BoDV-1) u Bavarskoj, što je nevjerojatno rijetko. Okružni ured u Weißenburgu, potvrdio je u utorak da je zaraza pronađena kod stanovnika tog okruga, Weißenburg-Gunzenhausen. Međutim, nadležna tijela nisu dostavila dodatne informacije o toj osobi. Koliko je pacijent star ostaje nepoznato i pod kojim okolnostima je moglo doći do infekcije?

Prema pisanju njemačkih medija, dijagnoza pacijenta ne izgleda obećavajuće. Kako je naglasio „Tagesspiegel“, patogen može dovesti do meningitisa, koji je u gotovo svim slučajevima smrtonosan. Preživjeli često trpe sekundarna teška oštećenja mozga. Njemački zavod za javno zdravstvo i veterinarski inspektori naporno rade na utvrđivanju izvora zaraze.

Jedini poznati domaćin patogena je rovka. Životinja navodno izbacuje virus kroz urin, izmet i slinu, potencijalno inficirajući druge sisavce. Zbog toga je Bavarska izdala zdravstveno upozorenje, pozivajući stanovnike da izbjegavaju i žive i mrtve rovke te bilo kakav izmet koji bi mogli pronaći. Ni pod kojim okolnostima ih se ne smije dirati golim rukama, upozoravaju.

Godine 2018. potvrđeno je da se BoDV-1 može prenijeti i na ljude, što dovodi do upale mozga i često rezultira smrću pacijenta. Institut Robert Koch (RKI) procjenjuje da 2 do 6 osoba godišnje postane žrtvom ovog virusa u Njemačkoj, prvenstveno u Bavarskoj. Slučaj je otkriven u okrugu Weißenburg-Gunzenhausen te je prvi slučaj zabilježen ove godine.

No description available.

No description available.

Izvor fotografija: Facebook

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp