Njemačka i SAD žele prisiliti Zelenskog na mirovne pregovore

Njemačka i SAD žele prisiliti Zelenskog na mirovne pregovore

Njemačke novine Bild, objavile su kako SAD i Njemačka potajno namjeravaju prisiliti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na pregovore s Rusijom.

Bild je citirao anonimne izvore koji govore da Washington i Berlin smanjuju isporuke oružja u nadi da će Kijev shvatiti kako ne može vratiti izgubljeni teritorij. Izvješće slijedi sugestije u nekoliko drugih medija da zapadni podupiratelji Ukrajine naginju prema mirovnim pregovorima, unatoč tome što ih je Zelenski javno odbacio. Visoki dužnosnici u Kijevu, uključujući šefa države, nedavno su priznali da je nezadovoljna ljetna protuofenziva Ukrajine umanjila spremnost među nekim nacijama nastavak potpore. U svojoj objavi, Bild je citirao neimenovane izvore iz “vladinih krugova” koji objašnjavaju da Njemačka sada nastoji osigurati stavljanje Ukrajine u “strateški dobru pregovaračku poziciju” za potencijalne pregovore s Rusijom. Prema članku, SAD dijeli ovaj pristup.

Niti jedna zemlja neće otvoreno gurati Kijev prema dijalogu, tvrdi medij. Umjesto toga, Washington i Berlin navodno koriste svoju poziciju kao dva najveća dobavljača oružja Kijeva kao način kako bi mogli navesti Kijev na pregovore. Plan je, prema Bildu, osigurati Ukrajini točno dovoljno oružja za držanje trenutne crte bojišnice, ali ne i za značajniji proboj.

Vladin izvor izjavio je kako se očekuje da će to Predsjednika Zelenskog navesti na zaključak da njegova zemlja ne može pobijediti u ratu i da umjesto toga mora pregovarati s Rusijom. Tabloid je dalje tvrdio da zapadne sile imaju ‘plan B’, koji bi rezultirao zamrzavanjem neprijateljstava bez formalnog mirovnog sporazuma između Moskve i Kijeva.

Nakon što su mu postavili pitanje, ured kancelara Olafa Scholza zanijekao je bilo kakve takve planove, inzistirajući na tome da će Berlin “podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno”.

U intervjuu za Fox News u utorak, Zelenski je priznao da neuspjeh protuofenzive i nemogućnost vraćanja značajnog djela teritorija “nije dobra poruka” za zapadnjačke podupiratelje Kijeva. Dan ranije, Aleksej Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, izrazio je zabrinutost da su se “intenzivirale rasprave među određenim partnerima” u vezi s potrebom za pregovorima s Rusijom i potencijalnim prekidom vatre.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp