Putin hvali umjetnu inteligenciju, najavljuje novu rusku strategiju za njen razvoj i tvrdi da svijet ulazi u novo poglavlje

Putin hvali umjetnu inteligenciju, najavljuje novu rusku strategiju za njen razvoj i tvrdi da svijet ulazi u novo poglavlje

Ruski predsjednik je rekao da postoji “rastuće povjerenje” među ljudima u novu tehnologiju.

Čovječanstvo ulazi u novo poglavlje svog postojanja korištenjem umjetne inteligencije u sferama kao što su znanost, obrazovanje i zdravstvo, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak na konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Moskvi, nazvavši pojavu tehnologije “očitim” razvojem.

Govoreći na plenarnoj sjednici foruma Journey of Artificial Intelligence 2023, ruski je čelnik istaknuo da se nova tehnologija sve više probija u sve sektore gospodarstva i društvene sfere zemlje.

Kao jedan od primjera, Putin je istaknuo kako se umjetna inteligencija trenutno koristi u sektoru goriva i energije za značajno smanjenje troškova razvoja bušotina i kako je riješila složene probleme sigurne logistike duž Sjevernog morskog puta.

Predsjednik Rusije rekao je da među ljudima postoji “rastuće povjerenje” u “revolucionarnu tehnologiju”.

“Hvala Bogu, naši građani razumiju da umjetna inteligencija čini svakodnevne procese jednostavnijima i praktičnijima, poboljšava kvalitetu upravljanja i mehanizme za pružanje javnih usluga”, rekao je.

Putin je nadalje istaknuo brzi razvoj generativne umjetne inteligencije, sposobne stvarati slike i tekst, nazvavši pojavu takve tehnologije “izvanrednim postignućem ljudskog uma”.

On je, međutim, priznao da takav razvoj događaja također postavlja pitanja o etičkim, moralnim i društvenim implikacijama takve tehnologije.

“Postoje čak i prijedlozi da se pauzira daljnji rad na generativnoj i takozvanoj snažnoj umjetnoj inteligenciji”, rekao je Putin, ali je inzistirao na tome da budućnost “ne leži u zabranama” razvoja tehnologije. “Jednostavno je nemoguće to zabraniti, tehnologija će se ionako razvijati.” “Ako nešto zabranimo, to će se razviti negdje drugdje”, rekao je.

Putin je istaknuo da će Rusija, ako pokuša zaustaviti razvoj AI tehnologije, zaostati za ostatkom svijeta, rekavši da to mišljenje dijele “svi” koji imaju priliku razvijati umjetnu inteligenciju.

Što se tiče etičke regulacije tehnološkog napretka povezanog s umjetnom inteligencijom, Putin je sugerirao da takve smjernice trebaju biti postavljene tradicionalnim vrijednostima i kulturama.

Moderni zapadni sustavi umjetne inteligencije i tražilice, prema Putinovim riječima, prvenstveno su usmjereni na zapadno tržište i često rade na vrlo “selektivan i pristran način, ne uzimajući u obzir, a ponekad jednostavno ignorirajući i poništavajući, primjerice, rusku kulturu. “

Rekao je kako je u eri tehnološke revolucije “kulturna i duhovna baština ključni čimbenik očuvanja nacionalnog identiteta”. Istaknuo je važnost korištenja ruskih rješenja za stvaranje “pouzdanih, transparentnih i sigurnih sustava umjetne inteligencije za ljude”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp