Švicarska uvela digitalnu osobnu iskaznicu za građane – Usvajanje se očekuje 2026. godine

Švicarska uvela digitalnu osobnu iskaznicu za građane – Usvajanje se očekuje 2026. godine

Nakon što su glasači odbacili privatnu inicijativu za uspostavu digitalnog identiteta 2021. godine, Švicarska se odlučuje za novi državni digitalni identitet koji bi mogao biti lansiran već 2026. godine.

Vijest o novom samostalnom digitalnom ID-u objavljena je u srijedu nakon što je Švicarsko savezno vijeće donijelo novi zakon koji uređuje shemu, Savezni zakon o vjerodajnicama za elektronički identitet i drugim elektroničkim vjerodajnicama (BGEID), također poznat kao Zakon o E-ID-u .

Zakon o E-ID-u dolazi dvije i pol godine nakon što su švicarski stanovnici glasovali protiv zakona koji uređuje predloženi sustav elektroničkog identiteta koji bi bio pod kontrolom države, ali bi ga uglavnom pružale privatne tvrtke. Zakon je odbijen uglavnom zbog straha da bi privatne tvrtke mogle zloupotrijebiti osobne podatke.

Najavljujući novu shemu digitalnih osobnih iskaznica, ministrica pravosuđa Elisabeth Baume-Schneider rekla je lokalnim medijima u srijedu da je “rješenje 100 posto nacionalno”, izvještava list SwissInfo. “Učinit ćemo sve što možemo da zaštitimo e-ID”, kaže ona.

Zakon o E-ID-u obećava ne samo da će Švicarska konfederacija izdavati digitalnu osobnu iskaznicu, već i da će osigurati visoku razinu zaštite podataka.

Vlada kaže da će ID slijediti načela samosuverenog identiteta, privatnosti po dizajnu, minimiziranja podataka i decentralizirane pohrane podataka. Pohranjuje se samo na pametnom telefonu dok korisnik sam određuje kada i gdje se može koristiti. Kako bi se osigurala minimalizacija podataka, ukoliko netko zatraži više podataka e-osobne iskaznice nego što je potrebno u konkretnom slučaju, objavit će se javna obavijest, stoji u priopćenju Vlade.

Program će biti besplatan i volonterski. Osobna iskaznica bit će dostupna švicarskim državljanima i stranim državljanima s radnom dozvolom, prenosi The Local. Vlada je dodijelila 182 milijuna švicarskih franaka (206,1 milijuna USD) za razvoj projekta i pilote od 2023. do 2028. Operativni troškovi od 2029. procjenjuju se na oko 25 milijuna švicarskih franaka (28,3 milijuna USD) godišnje.

Tvrtke se već pripremaju za dolazak nove samostalne e-ID sheme. Procivis, podružnica švicarskog dobavljača digitalnih dokumenata Orell Fussli, prošli je tjedan najavio decentraliziranu softversku uslugu digitalne identifikacije za digitalne identifikacijske dokumente koje je izdala vlada.

Digitalni ID pohranit će dokumente kao što su dokaz o prebivalištu, izvodi iz poslovnog registra, diplome, ulaznice ili članske iskaznice kao digitalne vjerodajnice na pametnom telefonu. Svatko tko želi e-osobnu iskaznicu može preuzeti državnu aplikaciju na svoj pametni telefon, skenirati kamerom osobnu iskaznicu izdanu u Švicarskoj i učitati fotografiju kako bi je provjerio Savezni policijski ured (Fedpol).

Švicarska ima i druge sheme digitalne identifikacije, kao što je SwissID, koji od 2017. vodi Švicarska pošta. Platforma tvrdi da nudi pristup do 200 aplikacija za online usluge koje nude švicarske tvrtke i javna tijela, uključujući elektroničke kartone pacijenata.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp