Elon Musk kaže da Microsoft razvija realističan Skynet AI za kontrolu “svakog aspekta” ljudskog života

Elon Musk kaže da Microsoft razvija realističan Skynet AI za kontrolu “svakog aspekta” ljudskog života

Unatoč distopijskim naporima vlastitih kompanija, milijarder Elon Musk, guru električnih vozila (EV) i licemjerna ikona društvenih medija, osuđuje Microsoft zbog njegovih planova za umjetnu inteligenciju (AI).

Novi Microsoftov AI čip nazvan “Maia” spreman je postati kamen temeljac novonastale AI infrastrukture tvrtke, parirajući Muskovoj, otuda i njegova kritika.

Rečeno nam je da će Maia unijeti umjetnu opću inteligenciju (AGI) u “svaki aspekt” ljudskog života. AGI se razlikuje od izoliranih AI aplikacija s kojima su mnogi ljudi sada upoznati po tome što bi trebao predstavljati stvarnu “inteligenciju” bez ljudskog unosa, tj. ChatGPT.

“ChatGPT i MidJourney AI su super nove aplikacije, ali funkcioniraju samo unutar određene domene – AGI je više poput računala znanstvene fantastike koju smo vidjeli u franšizi Terminator,” objašnjava Wlt Report.

Vjerojatno je zbog prvobitnih veza eugeničara milijardera Billa Gatesa s Microsoftom ta tvrtka sada laka meta za Muska, koji se pokušava dodvoriti konzervativcima tjerajući ih da vjeruju da je nekako drugačiji od svoje konkurencije.

Mrzi li Musk samo konkurenciju?

Musk tvrdi da se ovih dana sve vrti oko slobode, a njegova je vizija da će se Microsoftova platforma Maia AI koristiti kako bi se ljudima uskratilo još više slobode.

“Jao!” Musk je napisao u tweetu ukazujući na 50 milijardi dolara koje Microsoft godišnje troši na podatkovne centre za podršku Maii i drugim sličnim projektima. 

“Microsoft je redizajnirao našu infrastrukturu s end-to-end sistemskim pristupom kako bi zadovoljio jedinstvene AI i cloud potrebe naših korisnika,” rekao je Scott Guthrie, potpredsjednik Cloud i AI grupe u Microsoftu, o projektu.

“Uz lansiranje našeg novog AI Acceleratora, Azure Maia i CPU-a izvornog u oblaku, Azure Cobalt, uz naša stalna partnerstva s dobavljačima silicija, sada možemo ponuditi još više izbora i performansi.”

Dva posebno dizajnirana čipa i integrirani sustavi koje je Microsoft Ignite razvio – Microsoft Azure Maia AI Accelerator, optimiziran za AI zadatke i generativni AI; i Microsoft Azure Cobalt CPU, procesor temeljen na Armu dizajniran za pokretanje računalnih opterećenja opće namjene na Microsoft Cloudu – predstavljaju budućnost Microsofta, prema nedavnoj objavi.

„Čipovi predstavljaju posljednji dio slagalice za Microsoft da isporuči infrastrukturne sustave – koji obuhvaćaju sve od izbora silikona, softvera i poslužitelja do regala i rashladnih sustava – koji su dizajnirani od vrha do dna i mogu se optimizirati imajući na umu interna radna opterećenja i opterećenja korisnika ”, rekla je tvrtka.

“Čipovi će se početi uvoditi u Microsoftove podatkovne centre početkom sljedeće godine i u početku će pokretati usluge tvrtke kao što su Microsoft Copilot ili Azure OpenAI Service.”

Predsjednik Microsofta i glavni izvršni direktor Satya Nadella kaže da je partnerstvo njegove tvrtke s OpenAI-jem veliki dio njezine “proizvodne karte” i da će novo vodstvo odjela, predvođeno Emmettom Shearom i nedavno angažiranim Samom Altmanom i Gregom Brockmanom, pomoći da Microsoftova AI budućnost postane uspjeh.

“Koliko je Bill Gates morao staviti na stol da bi održao svoje snove o svjetskoj dominaciji i depopulaciji putem umjetne inteligencije?” upitala je Kim Dotcom u skeptičnom tvitu.

“Moja žena ima nećakinju koja radi za Microsoft. Kaže da su sve uredske povlastice (pića, grickalice, ručkovi) eliminirane, a nepotrebni troškovi, uključujući sva osim bitna putovanja za rukovoditelje, ograničeni”, dodao je u razgovor komentator priče o svemu tome.

“Nije bio konkretan u detaljima, samo da su svi raspoloživi resursi uloženi u napore AI-a u Microsoftu.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp