Ćelnik UN-a Guterres podržao potpuno ukidanje fosilnih goriva prije odlaska na konferenciju COP 28

Ćelnik UN-a Guterres podržao potpuno ukidanje fosilnih goriva prije odlaska na konferenciju COP 28

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres podržao je potpuno “postupno ukidanje” fosilnih goriva u četvrtak prije nego što se ukrcao u mlažnjak s više od 70.000 drugih klimatskih ratnika koji putuju na dvotjednu konferenciju COP 28 u Dubaiju bogatom naftom.

Sve manje, upozorio je veteran portugalskog socijalista, rezultiralo bi “potpunom katastrofom” na trenutnoj putanji čovječanstva.

“Očito, snažno sam za cilj koji uključuje postupno gašenje, čak i uz razuman vremenski okvir”, rekao je Guterres u intervjuu za AFP.

Neke su zemlje već pozvale na konačnu izjavu COP28, za koju je potreban jednoglasan dogovor, kako bi se izričito pozvalo na smanjenje potrošnje fosilnih goriva, dodajući svoj glas prethodnim Guterresovim upozorenjima da je planet osuđen na propast na sadašnjem putu.

Šef UN-a Guterres kaže da je “stiglo zastrašujuće doba globalnog zatopljenja”

Bila bi to povijesna prva izjava COP-a, jer se na klimatskoj konferenciji u Glasgowu 2021. uspjelo dogovoriti samo oko spominjanja ugljena, napominje AFP.

Ali za Guterresa jednostavno obećanje o smanjenju upotrebe fosilnih goriva ne bi bilo dovoljno.

“Mislim da bi bilo šteta ostati u nejasnom i neobveznom ‘postupnom smanjenju’ čije pravo značenje nikome ne bi bilo očito”, rekao je.

Upitan o predsjedatelju COP28 Sultanu Al Jaberu, dužnosniku Emirata i izvršnom direktoru nacionalne naftne kompanije koji je upleten u optužbe za sukob interesa, šef UN-a rekao je da ima “posebnu odgovornost” utjecati na industriju fosilnih goriva.

“On je u svojim aktivnostima naravno povezan s naftnim biznisom, ali i s obnovljivim izvorima energije, mislim da mu to stvara posebnu odgovornost”, rekao je Guterres.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp