Nove glavobolje za Plenkovićevu Vladu: I dalmatinski stočari se digli na noge i krenuli u prosvjede

Nove glavobolje za Plenkovićevu Vladu: I dalmatinski stočari se digli na noge i krenuli u prosvjede

Prosvjed svinjogojaca nezadovoljnih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge širi se Hrvatskom, što zadaje nove glavobolje za premijera Plenkovića i njegovu Vladu.

Dio svinjogojaca prekinuo je prosvjede zadovoljan ponudom nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, dok drugi nastavljaju blokadu prometnica i najavljuju nove prosvjedne akcije. A imaju i dodatne zahtjeve vezane za cijenu žitarica i uljarica.

Novi punktovi prosvjednika otvoreni su kod Kutine te kod Drniša, gdje su se okupili poljoprivrednici Dalmatinske zagore. Iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci kažu da je dosta sustavnog uništavanja sela i seljaka te pogodovanja različitim korporacijama i uvoznom lobiju.

Anamarija Škorić javila se iz Drniša s mjesta s kojega je oko 200 stočara iz cijele Dalmatinske zagore krenulo u prosvjednu vožnju. Poručili su kako se u Hrvatskoj sustavno zatire svaki način tradicionalne poljoprivredne proizvodnje. Dodaju kako su poticaji i natječaji za dodjelu poljoprivrednog zemljišta – namješteni, te da se krški pašnjaci pošumljavaju.

Dodala je kako se ‘klanje stoke u dvorištima’ ovim stočarima zabranilo još prije sedam godina te traže sastanak s premijerom a spremni su prosvjedovati i na Markovome trgu. – Kap koja je prelila čašu dalmatinskim stočarima su ‘mailovi’ iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi. U njima ih se traži da odustanu od avansnog plaćanja europskih poticaja za davanje poljoprivrednog zemljišta – inače će trpjeti sankcije. Tvrde da je sustav kontrole – neprovjeren i kontradiktoran, zaključila je Škorić.

– Odlučili smo reći dosta je sustavnog uništavanja sela i besramnom pogodovanju uvoznoj mafiji koja uništava ljude, koja iseljava ljude. Mi nemamo nikakvih uvjeta ni za život ni za rad. Nama se brani sve ono što bi trebalo biti normalno – od održanja stoke na selima, od klanja na gospodarstvima, od prodaje mesa, ustvrdio je Ivan Tešija.

Najavljeno je i otvaranje novih prosvjednih punktova u Lipovcu, Donjem Miholjcu i Novoj Gradiški,

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp