Papa Franjo na klimatskom summitu okrivio ljude zbog globalnog zagrijavanja i poručio: “Planet se zbog vas pregrijao”

Papa Franjo na klimatskom summitu okrivio ljude zbog globalnog zagrijavanja i poručio: “Planet se zbog vas pregrijao”

Papa Franjo poslao je poruku summitu Ujedinjenih naroda o klimi COP28 u subotu osuđujući “neobuzdano iskorištavanje” okoliša od strane prvih nacija svijeta.

Klimatske promjene “u velikoj mjeri prijete svim ljudskim bićima”, rekao je papa u svom strogom obraćanju, a “kratko je vremena” da se reagira na trenutnu ekološku krizu.

“Sada je postalo jasno da klimatske promjene koje se trenutno događaju potječu od zagrijavanja planeta”, rekao je papa, “uglavnom zbog povećanja stakleničkih plinova u atmosferi zbog ljudske aktivnosti, što se pokazalo neodrživim u posljednjih desetljeća.” za ekosustav.”

Papa zbog “upale pluća” nije mogao osobno otputovati u Dubai kako bi pročitao svoju poruku, pa je tekst umjesto njega pročitao vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Papa je u svom obraćanju okrivio kapitalističku pohlepu za neuspjeh da se odlučnije djeluje na sprječavanju klimatskih promjena.

“Težnja za proizvodnjom i posjedovanjem postala je opsesija, što je rezultiralo neumjerenom pohlepom koja je okoliš učinila predmetom neobuzdanog izrabljivanja”, rekao je. “Klima, razbješnjela, vapi da zaustavimo tu iluziju svemoći.”

Suočavamo se s “krutim, pa čak i nefleksibilnim pozicijama sračunatim na zaštitu prihoda i poslovnih interesa”, izjavio je.

Papa je nastavio inzistirati na tome da je “otisak nekoliko nacija” “odgovoran za duboko zabrinjavajući ‘ekološki dug’ prema mnogim drugima.” Stoga bi “bilo pošteno pronaći odgovarajuća sredstva za otplatu financijskih dugova koji opterećuju razne nacije, ne samo u svjetlu ekološkog duga koji imaju.”

Uz kapitalističku pohlepu, krivci za klimatske promjene uključuju nacionaliste koji odbijaju prihvatiti globalistički plan, rekao je Franjo.

“Koji je izlaz iz ovoga?” To je onaj kojim ovih dana vodite: put zajedništva, multilateralizma”, rekao je.

“Uznemirujuće je što globalno zatopljenje prati opće zahlađenje multilateralizma”, sugerirao je papa, a “ključno je ponovno izgraditi povjerenje koje je temelj multilateralizma”.

Klimatske promjene signaliziraju potrebu za političkim promjenama i “novim multilateralizmom”, rekao je.

„Izađimo iz skučenosti vlastitog interesa i nacionalizma; to su pristupi koji pripadaju prošlosti”, poručio je. “Pridružimo se prihvaćanju alternativne vizije: to će pomoći u postizanju ekološke obraćenja.”

COP28 bi trebao biti “prekretnica”, rekao je, koja bi dovela do “odlučnog ubrzanja ekološke tranzicije” koja mora uključivati ​​”ukidanje fosilnih goriva” i prijelaz na obnovljive izvore energije.

“Svima vama upućujem ovaj iskreni poziv: Izaberimo život!” Birajmo budućnost!” rekao je papa. “Budimo pažljivi na vapaj zemlje, čujmo molbu siromaha, budimo osjetljivi na nade mladih i snove djece!”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp