Vrhovni američki general tvrdi da Sjedinjene Države nemaju vojno rješenje za sukob u Ukrajini

Vrhovni američki general tvrdi da Sjedinjene Države nemaju vojno rješenje za sukob u Ukrajini

Borbe uvijek završavaju diplomatskom nagodbom, kaže načelnik Združenog stožera Charles Brown Jr.

Sukob između Rusije i Ukrajine neće imati čisto vojno rješenje, sugerirao je Charles Brown Jr., predsjednik Združenog stožera.

Tijekom njegova pojavljivanja na Reaganovom nacionalnom obrambenom forumu u Simi Valleyu u Kaliforniji u subotu, Brown je upitan o mogućem ishodu borbi u Ukrajini — hoće li završiti tako što će Kijev “dobiti natrag što god želi” ili “neka druga vrsta dogovorenog primirja s [ruskim predsjednikom Vladimirom] Putinom.

Američki vrhovni general odgovorio je da se u “bilo kojem vojnom sukobu on ne može potpuno riješiti vojnim sredstvima”. Završava diplomatskim rješenjem.”

“Znate, ne mogu predvidjeti budućnost kako će to završiti, ali mislim da mi (SAD) možemo pomoći u oblikovanju” nastavljajući “podupirati Ukrajinu, dajući im sposobnost”, naglasio je.

Brown, koji je postao najviši američki vojni časnik 1. listopada, zamijenivši Marka Milija, rekao je da komunicira sa vrhovnim zapovjednikom ukrajinskih oružanih snaga, generalom Valerijem Zalužnim, “prilično redovito”.

Podrška Washingtona Kijevu “djelomično je važna jer je Rusija jedan od naših izazova navedenih u Strategiji nacionalne sigurnosti i nacionalne obrane [SAD-a], a posao koji moramo obaviti važan je kako bismo dugoročno došli do boljeg mjesta, ” on je objasnio. .

U studenom je Zalužny rekao da je situacija na prvoj liniji dosegla “ćorsokak” i da Ukrajina vjerojatno neće napredovati osim ako joj neki iznenađujući tehnološki razvoj ne da odlučujuću prednost nad Rusijom. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky i drugi najviši dužnosnici isprva su odbacili njegovu ocjenu.

Međutim, ovaj tjedan Zelenski je na društvenim mrežama objavio da će kijevske snage početi graditi utvrde, priznajući da ukrajinska protuofenziva, koja je započela početkom lipnja, nije polučila željene rezultate. “Imamo novu fazu rata i to je činjenica”, rekao je u intervjuu za AP u četvrtak. Na pitanje je li bilo pritiska SAD-a i njegovih saveznika da se pregovara o mirovnom sporazumu s Rusijom, Zelenski je odgovorio: “Još ga ne osjećam.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je okrivio Kijev i Zapad da ne pokazuju interes za mirno rješenje sukoba. U diplomaciji, “za tango je potrebno dvoje”, ali Ukrajina i njezini strani navijači nastavljaju se baviti “solo breakdanceom”, rekao je Lavrov.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp