Kanađani oštro prosvjeduju zbog vladinog plana stvaranja ‘digitalnog dolara’

Kanađani oštro prosvjeduju zbog vladinog plana stvaranja ‘digitalnog dolara’

EU također već priprema digitalni euro, što je očito i razlog nastojanja vlade da brzo usvoji euro. Zemlje eurozone nemaju izbora – ECB je već odlučio umjesto njih.

Digitalnom valutom možete plaćati u sve više i više zemalja, međutim, do širokog širenja trebalo bi doći tek s proširenjem ID-a, jer će digitalni identiteti biti povezani s CBDC-om.

Kad bi se gotovina ukinula, to bi dovelo do uspostave neviđene diktature. U manjoj mjeri mogli su to pokušati u Kanadi u vrijeme kada su prosvjednim kamiondžijama i njihovim simpatizerima bili blokirani računi.

To je očito i razlog velikog protivljenja uvođenju CBDC-a u zemlji. Konzervativci sada obećavaju da, ako pobijede na sljedećim izborima, neće biti uvedene ni digitalna valuta ni osobna iskaznica.

Istodobno, Trudeau već pregovara s EU o povezivanju europskog i kanadskog digitalnog identiteta. Sljedeća kanadska vlada stoga bi mogla imati popriličan problem zaustaviti već „vlak koji se kotrlja“ – unatoč protivljenju uvođenju ID-a i CBDC-a.

Ogromna većina Kanađana želi da vlada i njezina glavna banka ostave gotovinu na miru i da ne nastave stvarati takozvani “digitalni dolar”, nazivajući elektroničku valutu “užasnom idejom”, što bi moglo dovesti do još jednog načina za vladinu kontrolu i nadzor građana.

U srijedu je Banka Kanade (BOC) objavila svoje dugo očekivane rezultate istraživanja o “potencijalnom digitalnom kanadskom dolaru.” Rezultati pokazuju da se golema većina, 86 posto Kanađana, protivi stvaranju nacionalnog digitalnog dolara.

Izvješće je uključivalo mnogo pisanih odgovora sudionika koji se protive ideji “digitalnog dolara”.

“Ostavite novac!”, napisao je jedan ispitanik, dok je drugi napisao: “Ne treba nam! Zato nemojte više trošiti resurse na to.”

Drugi je napisao: “Digitalni dolar zvučao je sjajno sve dok nismo vidjeli kako savezna vlada zamrzava privatne bankovne račune vlastitih građana zbog podrške političkom pokretu s kojim se vlada nije slagala. Više uopće ne vjerujem sustavu.”

Taj se odgovor nesumnjivo odnosio na Konvoj slobode početkom 2022., kada je ministrica financija Chrystia Freeland, po nalogu premijera Justina Trudeaua, poduzela korak bez presedana zahtijevajući od  banaka da zamrznu račune svih koji su bili uključeni u prosvjed Konvoja u Ottawi. 

Učinila je to bez sudskog naloga.

Jedan je sudionik primijetio da autoritarna vlada može zloupotrijebiti digitalni dolar.

“Pomislite koliko brzo ovo ima potencijal da pođe po zlu s pogrešnim ljudima na vlasti”, napisala je ova osoba.

Drugi je napisao: “Ovo je početak kraja slobode.”

“Kanađani ne trebaju digitalni dolar, jedan već postoji. To je vaša debitna kartica”, napisala je ispitanica.

BOC anketa također je pitala sudionike ankete o njihovim stavovima o mogućim savjetima za političare i donositelje odluka u vezi s mogućim stvaranjem “digitalnog dolara”.

Prema anketi, velika većina ispitanika slaže se da treba uvesti propis kojim bi se od trgovaca zahtijevalo prihvaćanje gotovine kao načina plaćanja.

BOC je rekao da je ovaj trend dosljedan u svim demografskim skupinama.

“Slično tome, većina ispitanika slaže se da bi Kanadska banka trebala nastaviti pružati Kanađanima službeno sredstvo plaćanja koje podržava središnja banka”, navodi se u nalazima izvješća.

Većina ispitanika također je rekla da BOC ne bi trebao istraživati ​​i graditi sposobnost izdavanja digitalnog kanadskog dolara.

“Nadalje, većina ispitanika ne vjeruje da će Banka Kanade razmotriti povratne informacije javnosti o potencijalnom digitalnom kanadskom dolaru”, stoji u izvješću.

Sveukupno, izvješće je pokazalo da je, kada su svi odgovori spojeni, stvaranje digitalnog dolara dobilo 86% negativnih povratnih informacija.

Neki sudionici BOC ankete brzo su istaknuli da bi digitalni dolar, ako bi se stvorio, bio “užasna ideja” i koristio bi se kao alat vladine kontrole.

“Mislim da je to… samo još jedan način da nas vlada kontrolira i nadzire.” 

“Gotovina je jednostavna i anonimna i to je način na koji se plaća tisućama i tisućama godina. Nitko ne može provaliti u gotovinu. Gotovina je pouzdana. Djeca mogu koristiti gotovinu. Što se događa s beskućnicima? Ne mogu si priuštiti telefon ili računalo za pristup tom digitalnom novcu”, napisao je jedan sudionik.

Sudionik je primijetio da se beskućnici ili manje privilegirani oslanjaju na gotovinu.

“Svijet se oslanja na gotovinu. Kad idem u drugu zemlju, uzimam gotovinu jer svaka zemlja ima svoju valutu”, napisala je sudionica.

Isti je sudionik izrazio zabrinutost zbog toga kako je digitalni dolar otvoren za online hakiranja, na koja je gotovina imuna.

“Što se događa ako banka bude napadnuta ili bankrotira? Sav naš novac će nestati”, napisali su.

“Možemo uzeti gotovinu i imamo je fizički kod sebe. To je sigurnosna mreža. Jako sam protiv ovog digitalnog dolara.”

Ključni nalazi iz BOC ankete pokazuju da Kanađani pridaju “visoku vrijednost držanju gotovine iza koje stoji njihova središnja banka i žele zadržati pristup novčanicama”.

Oko 93 posto ispitanika BOC ankete reklo je da nastavljaju koristiti gotovinu kao oblik plaćanja uz debitne i kreditne kartice. Ukupno 66% ispitanika reklo je da pristup digitalnoj valuti nije važan.

Prema BOC-u, digitalna valuta središnje banke (CBDC) morala bi ponuditi uvjerljive pogodnosti za motiviranje tih potrošača.

Neki vladini dužnosnici hvale digitalne valute kao način zamjene tradicionalne gotovine.

Čelnik konzervativaca Pierre Poilievre obećao je zaustaviti bilo kakvu implementaciju “digitalne valute” ili obveznog sustava “digitalne osobne iskaznice” ako bude izabran za premijera.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp