Rumunjski yoga guru uhićen zbog vođenja velikog međunarodnog sex lanca

Rumunjski yoga guru uhićen zbog vođenja velikog međunarodnog sex lanca

Pariški sudac podigao je preliminarne optužnice protiv 71-godišnjeg rumunjskog gurua joge i još 14 osoba po nizu točaka optužnice povezanih s međunarodnim lancem koji je navodno godinama seksualno iskorištavao sljedbenike koji su tražili prosvjetljenje.

Tužiteljstvo u Parizu priopćilo je da je u petak privedeno šest od 15 ispitanih osoba, dok je devetero pušteno na slobodu, ali pod sudskim nadzorom.

Gregorian Bivolaru bio je među dvojicom od šestorice koji su se suočili s nizom preliminarnih optužbi koje su uključivale trgovinu ljudima u organiziranoj skupini, otmicu, oduzimanje ili samovoljno pritvaranje velikog broja ljudi uz silovanje i “zlouporabu slabosti skupine” kroz psihološko ili fizičko pokoravanje. Nitko od njih 15 nije imenovan, ali je pravosudni izvor rekao da je Bivolaru među dvojicom koji se suočavaju s najdužim popisom optužbi. 

Ostalim osumnjičenicima uručene su skraćene optužnice. Sada će istraga utvrditi hoće li preliminarni navodi dovesti do službene optužnice i suđenja.

Prošlotjedno uhićenje Bivolara i još 40 drugih u regiji Pariza okončalo je šestogodišnju potragu u nekoliko zemalja. Policijska jedinica koja se bori protiv zločina vezanih uz sekte oslobodila je 26 osoba koje su vlasti opisale kao žrtve sekte koje su bile zatočene u očajnim uvjetima.

Izvješća o navodnim žrtvama detaljno opisana u francuskim medijima prikazuju Bivolara kao gurua koji je prisiljavao žene na seksualne odnose pod krinkom duhovnog uzdizanja u karijeri koja je obuhvaćala desetljeća i kontinente.

Bivolaruova grupa, izvorno poznata kao MISA, za Pokret za duhovnu integraciju prema Apsolutu, kasnije je bila poznata kao Atman Yoga Federation. Seksualna aktivnost bez pristanka pod krinkom podučavanja tantričke joge navodno je bila u središtu organizacije, prema francuskom pravosudnom dužnosniku koji je prošlog tjedna govorio pod uvjetom anonimnosti jer osoba, kao ni drugi pravosudni dužnosnici, nije bila ovlaštena raspravljati o istraga u tijeku.

Prema dužnosnicima, “ašrami” skupine bili su centri za indoktrinaciju i seksualno iskorištavanje prerušeno u duhovno prosvjetljenje. Čini se da je jedan bio isključivo posvećen udovoljavanju željama vođe, a žene su tamo dovezene s drugih mjesta, dodao je dužnosnik.

MISA je u priopćenju na svojoj web stranici na rumunjskom jeziku rekla da je Bivolaru bio meta medijskih kampanja od 1990-ih da ga se “diskreditira i okleveće”, nazivajući sve optužbe protiv njega u Francuskoj “apsurdnim optužbama”.

Federacija Atman je u međuvremenu opisala situaciju za Associated Press u e-mailu kao “lov na vještice”, odričući se odgovornosti za privatne živote učenika i nastavnika u školama članicama. Također je naglašeno da su neke škole članice dobile slučajeve na Europskom sudu za ljudska prava, pokazujući kršenja ljudskih prava protiv njih.

Navodno seksualno zlostavljanje zahvatilo je Europu. U 2017., finski Nacionalni istražni ured izdao je međunarodnu tjeralicu za njim zbog navodne ozbiljne trgovine ljudima. Bivolaru je 2005. godine dobio status političkog izbjeglice u Švedskoj, što je odgodilo sudski postupak u Rumunjskoj. U Francuskoj su se joga povlačenja održavala ui oko Pariza te u južnoj regiji Alpes-Maritimes. Međutim, nije odmah poznato koliko je dugo bio u Francuskoj.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp