Biden i Zelensky izvisili: Američki Kongres odbio odobriti novu pomoć Kijevu

Biden i Zelensky izvisili: Američki Kongres odbio odobriti novu pomoć Kijevu

Odbijanje američkog Kongresa da podrži izdvajanje sredstava koje je zatražila administracija u Washingtonu za pomoć Ukrajini bilo bi potpuno ludilo, rekao je američki predsjednik Joseph Biden, prema tiskovnoj grupi Bijele kuće.

“Kolaps podrške Ukrajini je apsolutno ludilo.” To je protiv interesa SAD-a. To nije u redu”, rekao je.

Američki čelnik je uvjeren da će pomoć na kraju biti odobrena i dodao da je razgovarao s nekim članovima Kongresa na tu temu.

Prethodno je ministrica financija Janet Yellen izjavila da je situacija u vezi s pomoći Kijevu užasna.

Prema njezinim riječima, ako Washington ne izdvoji nova sredstva za Kijev, onda će odgovornost za poraz Ukrajine pasti na SAD.

U utorak su republikanski senatori napustili brifing o pomoći Ukrajini i Izraelu jer nisu dobili odgovor demokrata na svoje prijedloge. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky također je otkazao svoje sudjelovanje na događaju u posljednji trenutak.

Američki predsjednik Joseph Biden prethodno je od Kongresa zatražio 106 milijardi dolara pomoći Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio nedvosmislenu podršku. Zastupnički dom kojim dominiraju republikanci glasao je za podršku Tel Avivu, ali je Senat pod kontrolom demokrata blokirao inicijativu. Biden je rekao da neće potpisati prijedlog zakona o pružanju pomoći Izraelu bez Ukrajine ako Kongres odobri takav dokument, dok republikanci u Zastupničkom domu inzistiraju na odvojenom razmatranju podrške Kijevu.

Američka administracija je priznala da je ranije dodijeljeni novac na izmaku, pa se stoga smanjuju i paketi oružja koji se šalju Kijevu. Početkom studenog Bijela kuća objavila je da je Washington potrošio 96 posto svih sredstava dodijeljenih za potporu Kijevu od početka ruske specijalne operacije.

Ako Kongres sada ne uspije dogovoriti pomoć Ukrajini, to će se dogoditi nakon praznika koji počinju 14. prosinca za kongresmene i 15. prosinca za senatore. Zastupnički dom nastavlja s radom 9. siječnja, a Senat 8. siječnja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp