Prva dva mjesta u još jednoj ženskoj biciklističkoj utrci pripala su biološkim muškarcima

Prva dva mjesta u još jednoj ženskoj biciklističkoj utrci pripala su biološkim muškarcima

Sve više ženskih sportova preuzimaju biološki muškarci koji se identificiraju kao žene. U pravilu se radi o prosječnim sportašima koji u svojoj kategoriji ne bi imali šanse za postolje.

To se posebno odnosi na sportove snage, u kojima je fizička struktura prednost. U SAD-u, gdje se ova politika provodi najmanje 6 godina, u nekoliko ženskih sportova već dominiraju muškarci. To posebno uključuje plivanje i vožnju biciklom.

Biciklističke utrke u ženskoj kategoriji već ove godine osvajaju gotovo isključivo muškarci, nerijetko zauzimajući i druga mjesta za odličja. I u posljednjoj takvoj utrci biološki muškarci završili su na prva dva mjesta.

Dva transidentificirana muškarca dominirala su u ženskoj diviziji na državnom prvenstvu države Illinois u ciklokrosu, zbog čega su mnogi zagovornici prava žena osudili turnir jer je dopuštao muškarcima da se identificiraju u ženskim divizijama.

Prvenstvo države Illinois u ciklokrosu održano je 3. prosinca u Montrose Beachu i bilo je posljednji izazov Chicago ciklokros kupa od osam utrka. Kao i ostali Kupovi, i ovaj se turnir sastojao od više od desetak različitih natjecanja za muškarce, žene i juniore.

Međutim, u ženskoj kategoriji, dva transidentificirana muškarca odnijela su kući medalje rezervirane za natjecateljice. Biološki mužjaci Tessa Johnson i Evelyn Williamson plasirali su se na prvo i drugo mjesto u konkurenciji, a na postolju je ostala samo jedna biološka žena – Kristin Chalmers.

Johnson se također natjecala u ženskoj 1/2 diviziji, plasiravši se na treće mjesto i osvojivši 100 dolara novčane nagrade.

Prema web stranici Chicago CrossCupa, natjecanje se ponosi “prvenstveno poticanjem pozitivne i podržavajuće zajednice izgrađene oko natjecateljskih ciklokros utrka”, i nastavlja, “To znači dobrodošlicu i izazov svakome tko želi doprinijeti i poboljšati seriju u tom pogledu. ” “

U svojim službenim često postavljanim pitanjima o transrodnim biciklistima, Cup navodi da “diskriminacija ili uznemiravanje bilo koje vrste na temelju rase, boje kože, vjere, dobi, spola, seksualne orijentacije, rodne identifikacije, nacionalnog podrijetla ili bilo koje druge glupe ideje koju svatko može smisliti, ponižavanje drugog natjecatelja neće se tolerirati na našim događajima i može rezultirati diskvalifikacijom.”

Vijest o pobjedi Johnsona i Williamsona podijelio je na X (bivši Twitter) @i_heart_bikes, anonimni biciklist koji često ističe muškarce koji se identificiraju kao “žene” u sportu.

Kao odgovor, mnogi zagovornici prava žena i sportski entuzijasti osudili su natjecanje jer dopušta muškarcima da sudjeluju.

“Bravo  @usacycling, dokazao si da ti nije stalo do žena i rado stavljaš muškarce u ženske kategorije. To je šala”,  odgovorio je jedan korisnik.

„Biciklizam je moje utočište od malih nogu. Muka mi je u želucu i punim sam bijesa”, odgovorio je drugi na ovu poruku.

Jedna aktivistica za ženska prava je čak otišla toliko daleko da je maknula Johnson i Williams s fotografije na postolju i stavila natjecateljicu Kristin Chalmers na prvo mjesto.

Fotografija je tada izgledala ovako:

Slika

Ovo nije prvi put da su Johnson i Williamson dominirali na podiju na Chicago CycloCross Cupu. Također u listopadu osvojile su zlato i srebro u ženskom biciklizmu. I tada je jedina žena na postolju bila brončana. Johnson je također osvojio prvo mjesto u ženskoj 1/2 utrci, što mu je donijelo 150 dolara novčane nagrade.

I Johnson i Williamson već se godinama natječu u ženskom biciklizmu, a Williamson je od 2017. prikupio 18 naslova prvog mjesta na utrkama diljem zemlje .

Johnson i Williamson natjecale su se kao tim u dva odvojena ženska natjecanja u Illinoisu u rujnu, u oba su bila prva. Tijekom jednog od natjecanja, Williamson i Johnson natjecali su se pod timskim imenom “TS-ESTRODOLLS”, referencom na hormone suprotnog spola.

Johnson i Williamson proslavili su i svoje prvo mjesto 27. kolovoza nakon pobjede na xXx Racing-Athletic Relay Crossu u Chicagu. Oba muškarca pobijedila su devet ženskih parova i zauzela prvo mjesto.

Samo nekoliko dana kasnije, 31. kolovoza, Johnson i Williamson pobijedile su dvije ženske ekipe na Ed Rudolph Velodromeu tijekom državnog prvenstva u Madisonu.

Williamson je navodno u poliamornoj vezi s Austinom Killipsom, još jednim transidentificiranim biciklistom koji je postao ozloglašen zbog svog čestog sudjelovanja u ženskim natjecanjima.

Killips je na sličan način zauzeo nekoliko prvih mjesta u ženskim kategorijama i natjerao barem jednu ženu da napusti sport nakon što ju je agresivno napao tijekom utrke.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp