Knjiga stara 5000 godina pronađena u Egiptu otkriva stravičnu poruku o čovječanstvu

Knjiga stara 5000 godina pronađena u Egiptu otkriva stravičnu poruku o čovječanstvu

Drevne civilizacije, posebice one iz Egipta, ostavile su dubok i trajan utjecaj na naše razumijevanje povijesti, kulture i ljudskog iskustva. Među najfascinantnijim aspektima ovih civilizacija su njihovi tekstovi i rukopisi, koji nude uvid u njihova vjerovanja, znanje i prakse.

Jedan od najintrigantnijih tekstova iz starog Egipta je Henokova knjiga. Ovaj drevni hebrejski apokaliptični tekst, koji se tradicionalno pripisuje Enohu, Noinom pradjedu, sadrži zapanjujuća otkrića o podrijetlu zla, tajanstvenim palim anđelima, moćnim Nefilima, kataklizmičkom potopu, prorečenom Mesiji i skorom kraju vremena.

Otkriće Henokove knjige, zajedno s drugim značajnim tekstovima, otkrili su beduinski pastiri u blizini Mrtvog mora krajem 1940-ih. Ovo otkriće uključivalo je zbirku kožnih svitaka i papirusa, starih više od 2000 godina, koji su kasnije identificirani kao svici s Mrtvog mora.

Henokova knjiga je podijeljena u pet različitih knjiga, a svaka se bavi značajnim temama kao što su svemir, Drvo života, Jeruzalem, anđeli i posljednji sud. Priča o Nefilima, kako je ispričana u Knjizi o Henoku, posebno je intrigantna. Ova bića, rođena iz zajednice anđela i ljudskih žena, prikazana su kao kolosalna bića nalik divovima. Tekst nudi jedinstvenu perspektivu na biblijske priče, iako sadrži proturječja i odstupanja od kanonskih tekstova.

Još jedno izvanredno otkriće u Egiptu je Knjiga dva puta, pronađena u lijesu u selu Dayr al-Barsha. Ovaj tekst, jedan od 20-ak poznatih primjeraka i najstariji među njima, nudi uvid u vjerovanja starih Egipćana o zagrobnom životu. Natpisi, sačuvani na cedrovim pločama, pružaju upute za navigaciju zagrobnim životom, odražavajući duboku fascinaciju Egipćana životom, smrću i ponovnim rođenjem.

Papirus Tulli, koji datira iz otprilike 1480. godine prije Krista, opisuje neidentificirane leteće objekte kao sjajne diskove, koji nadmašuju sunčev sjaj. Ovaj je izvještaj zaintrigirao istraživače i teoretičare drevnih astronauta, iako je njegova autentičnost bila predmet rasprave.

Za Thothovu knjigu, još jedan zagonetni tekst iz drevnog Egipta, kaže se da obuhvaća različite čarolije, uključujući sposobnost razumijevanja govora životinja i gledanja bogova. Ova knjiga, koja se pripisuje Thothu, egipatskom bogu pisma i znanja, smatra se jednom od najtajanstvenijih knjiga u ljudskoj povijesti. Vjeruje se da sadrži ključ za otključavanje tajni i ovladavanje zemljom, morem i nebeskim tijelima.

Narativ Thothove knjige uključuje priče o njezinom otkriću i nesrećama koje su zadesile one koji su tražili njezino znanje. Povezanost knjige s tarotom i njezino potencijalno podrijetlo iz drevnog Egipta dodaju još jedan sloj intrige njegovoj legendi.

Zaključno, ovi drevni tekstovi iz Egipta nude prozor u prošlost, otkrivajući složenost drevnih civilizacija i njihovo razumijevanje svijeta. Oni ističu kreativnost, domišljatost i duboku predanost ovih kultura u njihovoj potrazi za dešifriranjem misterija života, smrti i božanskog.

Dok nastavljamo otkrivati ​​i tumačiti ove drevne rukopise, stječemo dublje razumijevanje naše zajedničke ljudske povijesti i trajnog naslijeđa ovih izvanrednih civilizacija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp