Skupina za ljudska prava tvrdi da Izrael “krade organe” s leševa u Gazi

Skupina za ljudska prava tvrdi da Izrael “krade organe” s leševa u Gazi

Euro-Med Monitor za ljudska prava izrazio je zabrinutost zbog “žetve organa” od strane izraelskih snaga od mrtvih Palestinaca.

Jedna nevladina organizacija optužila je izraelsku vojsku za krađu organa mrtvih ljudi u Pojasu Gaze i pozvala na neovisnu međunarodnu istragu.

Euro-Med Monitor za ljudska prava rekao je u nedjelju da je “zabrinut” zbog mogućeg uzimanja organa iz palestinskih tijela nakon što su medicinski stručnjaci u Gazi pregledali neka tijela nakon što ih je pustio Izrael.

NVO je tvrdila da je dokumentirala da su izraelske snage zaplijenile desetke tijela iz bolnice Al-Shifa i indonezijske bolnice u sjevernoj Gazi, kao i iz drugih bolnica na jugu.

Medicinski stručnjaci navodno su otkrili da nedostaju vitalni organi poput jetre, bubrega i srca, kao i pužnice i rožnice, što je Euro-Med Monitor opisao kao “dokaz” mogućeg uzimanja organa.

Također su tvrdili da je Izrael ekshumirao i zaplijenio tijela iz masovne grobnice iskopane u dvorištu al-Shife prije više od 10 dana.

Izraelske obrambene snage su kontaktirane za komentar.

Izrael je ranije negirao vađenje organa mrtvim Palestincima bez pristanka njihovih obitelji, nazivajući takve optužbe “antisemitskim”.

Uzimanje organa ne može se dokazati niti opovrgnuti samo forenzičkim medicinskim pregledom, budući da je nekoliko tijela operirano prije smrti, citira Euro-Med liječnike iz nekoliko bolnica u Gazi.

Potpuni pregled pronađenih tijela nije bio moguć s obzirom na intenzivne izraelske napade na Pojas Gaze, rečeno je. Ranije su palestinski zdravstveni dužnosnici u Gazi rekli da više ne mogu ni prebrojati mrtve jer se zdravstveni sustav enklave urušio.

Izrael je dugo bio optuživan za vađenje organa

Posljednjih godina kružila su izvješća da Izrael nezakonito koristi palestinska tijela.

Izraelska liječnica Meira Weiss u svojoj knjizi Over Their Dead Bodies tvrdi da su između 1996. i 2002. mrtvim Palestincima vađeni organi za korištenje u medicinskim istraživanjima na izraelskim sveučilištima i ugrađivani u izraelske pacijente.

Prema židovskom učenju dopušteno je presađivanje i vađenje organa, a potreba za spašavanjem života ima prednost nad svim drugim vjerskim zapovijedima.

Kontroverzna izraelska televizijska istraga 2014. uključivala je priznanja viših dužnosnika da je skinuta koža s tijela mrtvih Palestinaca i afričkih radnika kako bi impresionirali Izraelce.

U njemu je direktor izraelske banke za kožna oboljenja otkrio da zemlja ima rezervu od 17 četvornih metara “ljudske kože” – ogromnu količinu u odnosu na stanovništvo Izraela. 

Žena drži bijelu majicu kratkih rukava kako bi spriječila pucanje na nju dok Palestinci bježe iz grada Gaze u južni pojas Gaze u ulici Salah al-Din u Bureiju (utorak, 7/11/23). Mohammed Dahman /Copyright 2023 The AP. Sva prava pridržana.

Prema istraživanju američke televizije CNN iz 2008. godine, Izrael se smatra najvećim središtem ilegalne globalne trgovine ljudskim organima.

Euro-Med Monitor tvrdi da je Izrael jedno od “najvećih svjetskih središta za ilegalnu trgovinu ljudskim organima pod izlikom ‘sigurnosnog odvraćanja'”.

Organizacija je pozvala zemlju da se pridržava “međunarodnog prava” i ponovila “potrebu poštivanja i zaštite tijela mrtvih tijekom oružanih sukoba”.

Četvrta Ženevska konvencija iz 1949., koju Izrael nije ratificirao, zahtijeva od boraca da poštuju dostojanstvo mrtvih, uključujući sprječavanje pljačke, sakaćenja ili bilo kakvog nepoštovanja prema njihovim tijelima.

Palestinska tijela navodno zadržavaju izraelske snage

Euro-Med je također optužio Izrael da od 7. listopada zadržava ostatke desetaka Palestinaca ubijenih tijekom vojne operacije u Gazi, iako su neki od njih predani Međunarodnom odboru Crvenog križa.

Neki to vide kao kaznenu mjeru kojom se obiteljima uskraćuje mogućnost da pokopaju svoje voljene.

Prema Euro-Med Monitoru, Izrael ima dugu povijest zadržavanja tijela mrtvih Palestinaca.

 Tvrdila je da Izrael drži ostatke najmanje 145 Palestinaca u svojim mrtvačnicama i oko 255 Palestinaca na svom takozvanom “groblju brojeva”, mjestu blizu jordanske granice koje je zatvoreno za javnost.

Odbijanje predaje tijela ožalošćenim obiteljima radi pokopa može se dovesti do kolektivnog kažnjavanja, što je pak zabranjeno Četvrtom ženevskom konvencijom, primijetio je Euro-Med Monitor.

U islamu se pokapanje mrtvih smatra temeljnom i važnom vjerskom dužnošću koja ima veliko kulturno i duhovno značenje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp