El Ojo: misteriozni rotirajući otok

El Ojo: misteriozni rotirajući otok

El Ojo je fascinantan geološki fenomen koji se nalazi u sjeveroistočnoj Argentini, u delti rijeke Paraná.

Fenomen je plutajući otok koji tvori gotovo savršen krug promjera oko 120 metara i čudesno se okreće oko svoje osi. Ovaj je fenomen izazvao duboku znatiželju među lokalnim stanovništvom i znanstvenicima, te je postao predmetom intenzivne rasprave o prirodi njegovog podrijetla. Još uvijek se sa sigurnošću ne zna je li ova tvorevina prirodna ili je u njenom podrijetlu nešto nadnaravno. 

El Ojo je fascinantan geološki fenomen koji se nalazi u sjeveroistočnoj Argentini, u delti rijeke Paraná.

El Ojo je prvi put postao poznat 2016. godine, kada je redatelj po imenu Sergio Neuspiller vidio mjesto dok je tražio prikladnu lokaciju za snimanje filma o paranormalnim pojavama. Snimio je nekoliko fotografija otoka, a zatim je primijetio da se njegov položaj promijenio kada se vratio na to područje. Satelitske slike Googlea također su potvrdile ova opažanja, pokazujući da se otok doista kreće.

Znanstvenici su sugerirali da se rotacija El Oja može objasniti utjecajem protoka vode iz prirodnih izvora. Međutim, postoji dio znanstvene zajednice koji vjeruje da bi kretanje otoka moglo imati neprirodno objašnjenje.

Iako plutajući otoci nisu neuobičajeni i nalaze se u različitim dijelovima svijeta, El Ojo se ističe svojom čvrstoćom i kompaktnošću. To je neobično s obzirom na to da je tvrda površina otoka u kontrastu s mekim, močvarnim terenom koji ga okružuje. Postavlja se analogija s ledenim diskovima – formacijama koje se stvaraju na površini rijeke, a zatim se kovitlaju u sporoj struji. Iako se ledeni diskovi ne okreću oko svoje osi, njihov oblik i kretanje slični su El Oju, što potiče daljnja nagađanja.

El Ojo je fascinantan geološki fenomen koji se nalazi u sjeveroistočnoj Argentini, u delti rijeke Paraná.-2
Unatoč Sergiovim naporima da prikupi sredstva za daljnja istraživanja El Oja, postignut je mali napredak. Iz nepoznatih razloga, čini se da znanstvena zajednica nije pokazala previše interesa za ovaj fenomen, a planovi da se na to mjesto pošalje znanstvena ekspedicija ostali su u fazi planiranja.

Sile koje kontroliraju kretanje otoka i njegove jedinstvene karakteristike još uvijek ostaju misterij. Tvrda površina El Oja, potpuno drugačija od mekog, močvarnog terena oko njega, i bistra, hladna voda koja ga okružuje nastavljaju zadivljivati ​​znanstvenike.

Neke teorije sugeriraju da bi ovdje moglo biti nešto nadnaravno na djelu. Bilo da se radi o čudu prirode ili fenomenu koji je izvan našeg razumijevanja, argentinski plutajući otok ostaje neriješena misterija koja nadahnjuje daljnja istraživanja i rasprave u znanstvenoj zajednici.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp