Ettore Majorana: Misteriozni nestanak fizikalnog genija i putovanje kroz vrijeme

Ettore Majorana: Misteriozni nestanak fizikalnog genija i putovanje kroz vrijeme

Ettore Majorana, talijanski teorijski fizičar koji je misteriozno nestao 1938., postao je jedan od najfascinantnijih misterija 20. stoljeća.

Njegov rad u kvantnoj fizici bio je revolucionaran, a njegove su teorije, iako kontroverzne, predvidjele mnoga otkrića koja su se dogodila desetljećima kasnije. No je li moguće da je Majorana otkrio nešto još nevjerojatnije od tajne atoma? Je li on mogao biti prva osoba koja je otputovala u prošlost?

Majorana je rođen 1906. u Cataniji u Italiji, a njegov talent za matematiku i fiziku bio je vidljiv odmalena. Majoranov rad u fizici bio je toliko napredan da su mnogi njegovi kolege znanstvenici imali poteškoća s razumijevanjem njegovih teorija. Ali ono što ga je izdvajalo od ostalih znanstvenika bila je njegova sposobnost razmišljanja izvan okvira i propitivanja znanstvenih pretpostavki.

Godine 1938., u dobi od samo 32 godine, Majorana je iznenada nestaao. Zadnji put je viđen na trajektu iz Palerma za Napulj. Njegov nestanak postao je velika medijska senzacija u to vrijeme, uz mnoge teorije koje pokušavaju objasniti što se dogodilo. Neki su nagađali da je Majorana počinio samoubojstvo, drugi da je otet. Kružile su i glasine da je Majorana odlučio odustati od znanstvene karijere i započeti novi život pod drugim imenom.

Najtajanstvenija i najfantastičnija teorija kaže da je Majorana mogao putovati kroz vrijeme ili se preseliti u paralelnu stvarnost. Ta je ideja proizašla iz njegova rada s teorijama relativnosti i kvantne mehanike, što u nekim tumačenjima može implicirati mogućnost putovanja kroz vrijeme.

Ettore Majorana, talijanski teorijski fizičar koji je misteriozno nestao 1938., postao je jedan od najfascinantnijih misterija 20. stoljeća.-2

Neki znanstvenici vjeruju da je Majorana zapravo otkrio način kako manipulirati prostorom i vremenom. Njegov rad u kvantnoj fizici sugerira da je možda istraživao mogućnost višestrukih paralelnih svemira i mogućnost putovanja između njih.

Jedan od najintrigantnijih dokaza za ovu teoriju je pismo koje je Majorana ostavio svom prijatelju i kolegi znanstveniku Enricu Fermiju nedugo prije nestanka. U ovom pismu Majorana je napisao: “Učinio sam ono što se možda čini nemogućim.” Ne zna se je li to bila referenca na njegovo otkriće putovanja kroz vrijeme.

U godinama nakon njegova nestanka, mnogi su ljudi tvrdili da su vidjeli Majoranu na raznim mjestima diljem svijeta. Neki su rekli da su ga vidjeli u samostanu u Južnoj Americi, drugi da su ga sreli u Kini.

Ettore Majorana, talijanski teorijski fizičar koji je misteriozno nestao 1938., postao je jedan od najfascinantnijih misterija 20. stoljeća.-3

Iako nema dokaza koji bi poduprli te teorije, misterij Majoranina nestanka ostaje neriješen. Njegov rad u kvantnoj fizici i dalje je predmet istraživanja i rasprava, a njegov nestanak postao je jedna od najvećih znanstvenih misterija 20. stoljeća.

Hoćemo li ikada saznati što se doista dogodilo s genijem fizike i je li doista otkrio tajnu putovanja kroz vrijeme?

Kakva god bila istina o njegovom nestanku, misterij Majorana ostaje jedan od najfascinantnijih i najneobičnijih događaja u povijesti znanosti.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp