Elon Musk zahtijeva od Zelenskog da objasni zašto je američki novinar Gonzalo Lira mučen i zatvoren u ukrajinskom zatvoru

Elon Musk zahtijeva od Zelenskog da objasni zašto je američki novinar Gonzalo Lira mučen i zatvoren u ukrajinskom zatvoru

Elon Musk zatražio je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da objasni zašto je američki građanin i novinar Gonzalo Lira zatvoren i mučen u ukrajinskom zatvoru unatoč tome što su Sjedinjene Države toj istočnoeuropskoj državi poslale više od 113 milijardi dolara vojne i financijske pomoći.

Musk je postavio pitanje kao odgovor na novu epizodu Tuckera Carlsona Tucker on X u kojoj se navodi da je Lira zatvoren “zbog zločina kritiziranja Zelenskog”.

“Američki građanin je u zatvoru u Ukrajini nakon što smo poslali više od 100 milijardi dolara?” Musk je upitao na X. “Ima li u ovoj priči nešto više od jednostavnog kritiziranja Zelenskog?”

Elon Musk je primijetio: “Ako je to sve, onda ovdje imamo ozbiljan problem.”

Elon Musk je označio Zelenskog u svojoj objavi na X-u i zamolio ga da “educira američki narod o ovoj stvari”.

Ovo se događa nakon što je Bidenov State Department u svibnju odbio pomoći Liri nakon što ga je uhitila ukrajinska vlada zbog navodnih povreda govora.

Mathew Miller, glasnogovornik State Departmenta, rekao je novinarima u to vrijeme da je Bidenova administracija “bila upoznata s izvješćem”, ali nije davao nikakve daljnje komentare.

Bidenova administracija poslala je 113 milijardi dolara poreznih obveznika u Ukrajinu kako bi pomogla u njezinom ratu protiv Rusije i tražila je više, rekavši da će sredstva koja je već odobrio Kongres nestati do kraja 2023. 

Otac Gonzala Lire pozvao je nahitno uklanjanje Zelenskog, nazvavši ga pritom najobičnijom marionetom. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp