Šokantno: Najviši njemački General poručuje: Moramo se pripremiti za rat

Šokantno: Najviši njemački General poručuje: Moramo se pripremiti za rat

Najviša njemačka vojna ličnost uznemirila javnost.

U trenutnom stanju Bundeswehr nije u poziciji braniti vlastitu državu niti saveznike u NATO-u, upozorava general Bundeswehra Karsten Breuer (59).

“Sada vidimo Bundeswehr koji još nije dovoljno pozicioniran za to”, rekao je Breuer za Frankfurter Allgemeine Sontagskeitung. Vojske pate od “struktura koje čine brze i ciljane odluke gotovo nemogućima”.

Godinama se Bundeswehr usredotočio na upravljanje međunarodnom krizom (“Balkan, Afganistan ili Mali”), rekao je Breuer: “Ovo uzima danak sada kada su savez i nacionalna obrana ponovno u fokusu.

S obzirom na masovno ponovno naoružavanje ruske vojske pod Vladimirom Putinom, ne samo Bundeswehr nego društvo u cjelini mora raditi kako bi ponovno postalo spremno za rat, upozorava Breuer: “Moramo se naviknuti na ideju da ćemo se možda morati boriti za obranu snage jednodnevnog rata.” “Više nemamo izbora ako želimo sudjelovati u operaciji na daljinu.”

Ne samo časnici i vojnici, već “društvo u cjelini mora prepoznati potrebu za još dosljednijim odvraćanjem”, rekao je general koji je na dužnosti od sredine ožujka.

Kako bi ostale obrambene, snage se također moraju pripremiti za “tehnološke skokove”, nastavio je Breuer, kao što je upotreba bespilotnih letjelica: “Vidimo da bespilotne letjelice nastavljaju rasti na važnosti u svim područjima, od izviđanja do učinkovitosti. Od Ukrajine učimo da obrana je iznimno važna, a time i prevlast u zraku na ovoj razini.

U kontekstu mogućeg drugog predsjedničkog mandata Donalda Trumpa i njegovog kritičkog stava prema NATO-u, Breuer je rekao: “Vrijeme kada smo mi u Europi mogli reći da ćemo sjediti i pustiti Amerikance da rade svoje je prošlo. Mi Europljani moramo biti jasni oko toga kako se zauzimamo jedni za druge kao grupa.”

Prema riječima glavnog inspektora, volio bi vidjeti “više svijesti da idealni svijet u koji bi neki htjeli vjerovati više ne postoji. Njemačkoj želim slogu, ali i oštro oko za ono što je može uništiti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp