Javier Miley pregazio sve što je rekao prije izbora i kreće u sprovođenje pariškog klimatskog sporazuma

Javier Miley pregazio sve što je rekao prije izbora i kreće u sprovođenje pariškog klimatskog sporazuma

Javier Miley, novi predsjednik Argentine, promijenio je mišljenje i sada se neće povući iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Gospodin Miley, koji je prisegnuo u nedjelju, prethodno je rekao da namjerava otkazati sudjelovanje Argentine u sporazumu nakon što je klimatske promjene nazvao prijevarom.

Ali novi državni diplomat za klimu, Marcia Levaggi, rekla je Reutersu u nedjelju da ju je vlada g. Miley poslala da predvodi argentinsko izaslanstvo na tekućim pregovorima o klimi Cop28 Ujedinjenih naroda u Dubaiju.

Stigla je u nedjelju baš kad je gospodin Miley inauguriran u Buenos Airesu uz povike “Libertad!” i “Predsjednik!”

Među svjetskim čelnicima koji su nazočili Mileyevoj inauguraciji bili su Ukrajinac Volodymyr Zelensky, Mađarska Viktor Orban i Čileanac Gabriel Boric.

Nakon ceremonije, Christina Kirchner, bivša potpredsjednica, čini se da je pristašama Miley pokazala srednji prst dok je napuštala ured.

G. Miley – desničarski ekonomist, politički autsajder i bivša TV ličnost – pobijedio je na općim izborima u studenom s najvećim postotkom glasova od povratka zemlje u demokraciju 1983., u pozadini strašne financijske krize.

G. Miley vodio je kampanju na radikalnoj politici, uključujući zamjenu pezosa za američki dolar, zatvaranje središnje banke i prepolovljavanje broja ministarstava. Također je predložio održavanje referenduma o legalnosti pobačaja, labavljenje propisa o oružju i nazvao klimatsku krizu “socijalističkom laži”.

“Svi ti političari koji krive ljudsku rasu za klimatske promjene lažni su i samo žele prikupiti novac za financiranje socijalističkih propalica koji pišu četvrtorazredne novine”, rekao je ranije gospodin Miley.

Takvi su komentari potaknuli sumnje u budućnost ekološke agende zemlje, posebice kada je odbacio Pariški sporazum – koji je Argentina potpisala 2015. – kao “kulturni marksizam”.

Međutim, nakon pobjede prije tri tjedna, samoproglašeni “anarho-kapitalist” počeo je uzmicati od nekih svojih politika.

Umekšao je svoj ton, napunio svoj prvi kabinet konzervativcima, a ne ideološkim libertarijanskim saveznicima, a radikalnije ideje poput dolarizacije stavio je u drugi plan.

Također je odustao od planova za ukidanje nacionalnog ministarstva zdravstva.

Gospodin Miley iskoristio je svoj prvi govor kako bi upozorio da nema alternative oštrom, bolnom fiskalnom šoku za rješavanje najgore gospodarske krize u zemlji u desetljećima, s inflacijom koja ide prema 200 posto.

“Vlada na odlasku ostavila nas je s hiperinflacijom i naš je najveći prioritet učiniti sve što je moguće da izbjegnemo takvu katastrofu, koja bi ostavila siromaštvo iznad 90 posto, a siromaštvo iznad 50 posto”, rekao je.

“Iz tog razloga nema alternative štednji.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp