Neno Ljubić – Ne odgađajmo Život

Neno Ljubić – Ne odgađajmo Život

Pozabavimo se zajedno problemom odgađanja, odnosno otpora. Upitajmo se – zašto odgađamo stvari?

Zato što u njima ima elemenata koje ne volimo. Naprimjer, ako želimo smršaviti moramo se suočiti s elementima tog procesa koje ne volimo; ne volimo ideju da trebamo manje jesti, ne volimo moranje i disciplinu, ne sviđa nam se hrana koju je poželjno za taj cilj jesti.

Ali, tu ima elemenata koje itekako volimo, poput vizije sebe kao mršave, elegantne, s pločicama na trbuhu i visokim samopouzdanjem u teretani i slično. No, nas zanimaju ovi nevoljeni dijelovi.

Zanima nas taj otpor i kako ga ukloniti. Kod ljudske vrste uzrok tog problema uvijek je isti, uvijek, uvijek, uvijek! Caka je u našem intelektu i njegovim vladarima, programima i sjećanjima koji pružaju otpor.

Duša nema s tim problema, ona ne odgađa ništa! Sav ostali prirodni svijet nema taj otpor, samo čovjek odgađa! Zamislite da ptica selica kaže: “Ne da mi se letjeti, ‘ajme tko li će biti sa mnom u grupi, neće valjda bit Mate? Ajme, ne da mi se…”

Nevjerojatno je da smo uspjeli preživjeti svoju povijest! Oslanjamo se samo na intelekt i njegovu linearnu tehnologiju. Pračovjek se oslanjao na buzdovan i koplje i nikada tu svoju zakačenost nije napustio!

Naravno, usput je kroz milenije na tu ovisnost natovario mnogo straha. Postoji li otpor prema iscjeljenju kad smo bolesni? Neki duboki podsvjesni otpor koji gura od sebe namjeru iscjeljenja koju tijelo prirodno ima?

To bi objasnilo zašto neki tretman nekome pomaže, a drugome ne. I o tome je ova meditacija: odgurujem li od sebe svoje iscjeljenje, svoju budnost, svoj mir i povjerenje? Volim zamisliti svoju dušu kao jedan nezamislivo hrabri entitet. Volim zamišljati i da takva snaga i odlučnost postoje u meni i žudim za njima tragati.

Volim pomisao “izvlačenja” na površinu njezine beskrajne Ljubavne svejednoće. To me ohrabruje, pruža mi uzbudljivost, stvara osjećaj avanture i jedva čekanja takva odnosa sa sobom. Vizija duše kao hrabrog bića u meni djelo je inspiracije. To je vizija donošenja odluka, konkretnog djelovanja, to je put prema iscjeljenju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp