Stari financijski sustav je došao do kraja

Stari financijski sustav je došao do kraja

Svjedoci smo kraja monetarnog i financijskog sustava kakvog poznajemo.

Od sada će poricanje povijesti biti ne samo vrlo skupo, već će dovesti do potpunog uništenja bogatstva investitora.

Političari neizbježno lažu

Povijest nikad ne laže, dok političari lažu cijelo vrijeme. U lažnom sustavu koji se temelji na lažnim vrijednostima, laž je nužan dio političke borbe za opstanak. Pogledajte samo Nixonove ignorantske i neodgovorne izjave od 15. kolovoza 1971., kada je ukinuo zaštitu od dolara, a time i zaštitu od svih ostalih valuta.

 • “Privremena obustava konvertibilnosti dolara za zlato”
 • “Ekonomska snaga kao temelj snage valute”
 • “Vaš dolar će i sutra vrijediti isto”

A ovo su rezultati Nixonovih laži:

 1. Obustava konvertibilnosti dolara za zlato iz 1971. ostaje na snazi ​​52 godine kasnije.
 2. Dolar je izgubio gotovo 99% svoje vrijednosti od 1971., “ekonomska moć” pada.
 3. I posljednja laž: “Vaš dolar će i sutra vrijediti isto.”

Politički sustav očito je farsa. Morate lagati da biste bili izabrani i morate lagati da biste ostali na vlasti. Birači od povjerenja očekuju upravo to. A tužna posljedica je da su cijelo vrijeme prevareni.

Nije važno koja valuta pobjeđuje u utrci devalvacije


Uz imploziju monetarnog sustava u cjelini, po mom mišljenju potpuno je nevažno kamo ide američki dolar kratkoročno u usporedbi s drugim fiksnim valutama.

Dilema je u tome što većina “stručnjaka” koristi indeks dolara (DXY) za mjerenje snage ili slabosti dolara. To je kao penjanje uz ljestve samo da biste otkrili da su ljestve naslonjene na pogrešnu zgradu. Apsurdno je uspoređivati ​​dolar s njegovim suučesnicima (drugim fiat valutama) jer su i oni na putu uništenja.

Indeks dolara uspoređuje dolar sa šest drugih fiksnih valuta: eurom, funtom, jenom, kanadskim dolarom, švedskom krunom i švicarskim frankom. Kineski juan je uočljiv po svojoj odsutnosti, unatoč tome što je Kina drugo najveće svjetsko gospodarstvo. Suština je, međutim, da je dolar u utrci devalvacije s ovih šest drugih valuta.

Od Nixona 1971., vrijednost svih sedam valuta (uključujući američki dolar) efektivno je pala između 97 i 99%. “Učinkovito” u ovom kontekstu znači: mjereno u smislu “konstantne kupovne moći”. I naravno, jedini novac koji je uspio zadržati svoju kupovnu moć konstantnom više od 5000 godina je zlato.

Jednostavno rečeno: zlato je jedina valuta koja je preživjela!

Sve ostale valute, bez iznimke, neizbježno su pale na nulu.

Još 1729. godine Voltaire je rekao: “Papirnati novac će se prije ili kasnije vratiti na svoju stvarnu vrijednost – nulu.” Zlato je u biti jedina valuta.

Ova sudbina je zadesila svaku valutu kroz povijest. A to je upravo ono kamo su krenuli dolar i njegovi sluge. Doista je smiješno raspravljati hoće li valuta koja je pala 98% u protekle 52 godine ojačati ili oslabiti u idućoj godini.

Dolar i sav drugi fiksni novac prošli su kroz ciklus (koji je započeo 1913. uspostavom Sustava federalnih pričuva) i približava se kraju.

Sada je vrijeme za zaštitu imovine

Kombinacija geopolitičkih i financijskih rizika čini zaštitu imovine apsolutno neophodnom. Većina tržišta imovine izgleda vrlo krhko – bila to tržišta dionica, tržišta obveznica ili tržišta nekretnina. 

Nekoliko ulagača shvaća da su cijene imovine sada na nezamislivim razinama zbog stvaranja kredita bez presedana.

Osobno vjerujem da smo sada došli do točke u kojoj bi se tržišta imovine mogla srušiti svaki dan. U isto vrijeme, čini se da je zlato spremno za rani proboj iz faze konsolidacije u 2020. 

Jednom kada zlato napusti razinu od 2000 USD, vjerojatno ćemo vidjeti brzi pomak. Srebro se može kretati dvostruko brže od zlata.

Ali ne radi se o cijenama ili špekulacijama! Ne, radi se o zaštiti rizika i imovine.

Dakle: kratkoročni razvoj događaja je nebitan. Sljedećih godina bit će riječ o financijskom preživljavanju. Nažalost, većina investitora će se vratiti kupnji konvencionalne imovine (kao što su dionice) čim se čini da tržišta padaju; na kraju će izgubiti većinu dobitaka koje su ostvarili tijekom posljednjih nekoliko desetljeća.

Budući da zlato djeluje kao zaštita od pokvarenog financijskog sustava, potrebno ga je nabaviti i držati kao imovinu čak i izvan krhkog bankarskog sustava za koji je malo vjerojatno da će preživjeti u svom sadašnjem obliku.

Slijedi niz uvjeta koji su potrebni za vlasništvo nad zlatom (SINE QUA NON).

 1. Zlato se mora čuvati u fizičkom obliku. Bez sredstava ili ETF-ova i bez zlata u bankama.
 2. Ulagači moraju imati izravan pristup vlastitim zlatnim polugama ili kovanicama.
 3. Protustranke se moraju isključiti ako je moguće.
 4. Zlato se mora čuvati u beskompromisno sigurnim trezorima izvan bankarskog sustava.
 5. Zlato ne treba skladištiti u velikim gradovima/metropolama.
 6. Zlato mora biti osigurano.
 7. Samo zlato koje si možete priuštiti izgubiti treba čuvati kod kuće.
 8. Zlato treba biti pohranjeno izvan vaše zemlje prebivališta i u jurisdikciji koja je pogodna za zlato.
 9. Zlato mora biti pohranjeno u zemlji s dugom tradicijom, političkom stabilnošću i mirom.

Financijski, društveno, politički i geopolitički, približavamo se jednom od najopasnijih vremena u povijesti. Zaštita vaše zlatne i srebrne imovine značit će razliku između financijskog opstanka ili propasti.

I kao i uvijek, najvažnije u životu je brinuti se za svoju obitelj i pomagati prijateljima. U teškim vremenima koja su pred nama ne treba zaboraviti da još uvijek postoje prekrasne stvari koje ne koštaju ništa, poput prirode, knjiga, glazbe, sporta itd.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp