Premijer Sunak – Radikalizam Margaret Thatcher moramo primijeniti na ilegalnu imigraciju

Premijer Sunak – Radikalizam Margaret Thatcher moramo primijeniti na ilegalnu imigraciju

Premijerka Georgia Meloni i britanski premijer Rishi Sunak dogovorili su danas, 16. prosinca u Rimu da će njihove zemlje sufinancirati zajednički projekt dobrovoljnih repatrijacija migranata u zemlje porijekla, javile su agencije.

Projekt će se odvijati u okviru Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Ilegalni masovni dolasci migranata na otok Lampedusu nedopustivi su i nemoralni, rekao je Sunak na skupu talijanske stranke Braća Italije u Rimu i upozorio da neki ljudi zatvaraju oči pred problemom migracija, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

“Bivša premijerka Margaret Thatcher shvatila je da su ideje važne samo ako se mogu provesti. Nikada nije odustala, čak ni kad je borba bila teška, a danas njezin radikalizam moramo primijeniti na ilegalnu imigraciju”, dodao je.

Pojasnio je da su sporazum o azilu s Ruandom, koji je britanski Vrhovni sud proglasio nezakonitim, te sporazum između Albanije i Italije o uspostavi prihvatnih centara za migrante, čiju je ratifikaciju privremeno blokirao albanski Ustavni sud, bili usmjereni na “ometanje poslovnog modela trgovaca ljudima”.

“Ako to od nas zahtijeva da ažuriramo svoje zakone i razgovaramo na međunarodnoj razini kako bismo uspostavili okvir za politički azil, neka tako i bude. Jer ako se danas ne pozabavimo ovim problemom, brodovi s migrantima će nam i dalje dolaziti”, dodao je.

Mjere protiv ilegalnih migracija bile su središnja tema subotnjeg sastanka Meloni, Sunaka i albanskog premijera Edija Rame. Zajedno su prisustvovali i političkom festivalu Atreju, koji su organizirali Meloni i njezina stranka Braća Italije.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp