Christine Lagarde tvrdi da je Inflacija povezana s klimatskim promjenama

Christine Lagarde tvrdi da je Inflacija povezana s klimatskim promjenama

Da, ona to stvarno kaže. Za sve su krive klimatske promjene, što je naravno potpuna besmislica.

Prije pandemije Covida, godišnja inflacija u EU desetljećima je u prosjeku iznosila 2%, što je nadoknađeno uglavnom tek nešto višim gospodarskim rastom.

Tijekom epidemije inflacija je vrtoglavo porasla i dosegnula gotovo 10%. Ova inflacija nije uzrokovana klimatskim promjenama, već apsurdnim mjerama EU i njezinim nedjelovanjem u zaštiti gospodarstva i interesa građana.

  1. Globalne blokade, mjere ograničavanja slobode i brojne karantene 2020. i 2021. doveli su do ozbiljnih poremećaja u lancima opskrbe. Bilo je značajnih uskih grla i dugih čekanja. Mnogi proizvođači ostali su bez potrebnih sirovina i/ili dijelova. Sve su cijene dramatično porasle. Kupovna moć je pala. Inflacija je porasla na +- 8%.
  2. Nekoliko dana nakon početka ruske vojne operacije u ukrajinskom Donbasu cijene električne energije, plina, dizela, benzina i lož ulja odjednom su počele naglo rasti zbog navodnih nestašica. To je bila čista laž. Nikad ničega nije manjkalo. EU je nastavila kupovati rekordne količine plina i nafte od Gazproma.

    Unatoč tome, cijene na benzinskim crpkama nastavile su snažno rasti. Do 2,2 eura/litra. Cijene plina i struje su se utrostručile. Proizvođači i trgovci žalili su se na visoke troškove transporta, koje su naravno prebacivali na potrošače, što je rezultiralo povećanjem cijena od 25-40%, a ponekad čak i 100-200% za sve proizvode.

Također se tvrdilo da je “invazija” dovela do nestašice žitarica i suncokretovog ulja. Ti proizvodi odjednom više nisu bili dostupni u supermarketima. Kad su se nakon nekoliko tjedana ponovno pojavile na policama, bile su racionalizirane (maksimalno 1 komad), a cijena im je udvostručena, utrostručena ili čak učetverostručena. U istom razdoblju nastavljen je rast cijena svih ostalih proizvoda, uključujući meso, ribu, voće i povrće. Kad su cijene energije pale, cijene robe široke potrošnje nisu padale istom brzinom. Ostale su i ostaju visoke.

EU nije učinila ništa da zaustavi lance supermarketa i prisili ih da ponovno snize cijene. Cijene ostaju visoke, ali EU ne poduzima ništa.

  1. Iako EU de facto i de jure nema nikakve veze sa sukobom Rusije i Ukrajine (koja i nije zemlja EU), do lipnja 2022. uvela je sedam paketa sankcija protiv Rusije i ruskih kompanija. U pripremi je 8. paket sankcija, ovaj put protiv Ruske središnje banke.
    Pod prijetnjom velikih kazni, pa čak i zatvaranja, više ne smijemo kupovati rusku i bjelorusku robu, već Sama će EU nastaviti žustro trgovati s njima Pokrećući Rusiju.

Jeste li znali da EU prodaje velike viškove plina drugim kontinentima uz zaradu? (umjesto da plin učinimo dostupnim građanima EU i snizimo cijenu).

Stalno nas pljačkaju, varaju i potkradaju. EU i ECB su sami uzrokovali sve te probleme.

GREŠKE. KORUPCIJA. NEKOMPETENCIJA.
Tri glavna sastojka propalog bastiona EU koji prvo planski sve zezne i potom pokazuje duboki prezir prema intelektu svih građana.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp