Novinari polako postaju višak jer umjetna inteligencija sve više preuzima njihov posao

Novinari polako postaju višak jer umjetna inteligencija sve više preuzima njihov posao

Novinari su planove za umjetnu inteligenciju koja će čitati vijesti označili kao ‘apsolutno zastrašujuće’ – a čini se da će ga kanal u Los Angelesu pokrenuti sljedeće godine.

Channel 1 koristi tehnologiju za stvaranje digitalnih ljudi za pružanje ažuriranja o tome što se događa diljem svijeta.

Postaja ih želi pokrenuti na besplatnim TV-ovima za streaming s oglasima – uključujući aplikacije poput Crackle, Tubi ili Pluto – već u veljači.

Ali vijest je užasnula novinare diljem SAD-a, koji su upozorili da bi to moglo “imati goleme posljedice za već iscrpljenu industriju vijesti”.

Izvršna direktorica Ruby Media Groupa Kristen Ruby podijelila je na X-u: “Ako vjerujete u koncept ‘lažnih vijesti’, niste vidjeli ništa. Barem vaše vijesti predstavljaju ljudi. Kada voditelji vijesti s umjetnom inteligencijom zamijene ljudske voditelje vijesti – koncept lažnih vijesti imat će potpuno drugačije značenje.”

Alec Lazenby, novinar kanadskog BC Today, također je podijelio svoju zabrinutost na X: “Ovo je apsolutno zastrašujuće. Iako je razvoj emitiranja u potpunosti utemeljenog na umjetnoj inteligenciji više nego impresivan, mogao bi imati ogromne posljedice za već iscrpljenu industriju vijesti i ubrzati gubitak visokokvalitetnih izvjestitelja i voditelja.”

DailyMail.com razgovarao je s osnivačem Channela 1 Adamom Mossomom, koji je uvjeravao da njegova tvrtka neće iskoristiti kontroverznu tehnologiju.

Mossam je priznao da je zloporaba vijesti generiranih umjetnom inteligencijom neizbježna, ali Channel 1 ima za cilj “izdići se iznad toga i stvoriti odgovornu upotrebu tehnologije”.

Ali javnost predviđa distopijsku budućnost u kojoj “lažne vijesti” haraju jer ih generiraju računalni algoritmi.

Mnoge internetske publikacije pokušale su to u posljednjih godinu dana i gotovo sve su požalile odluku.

Tvrtka za masovne medije Gannett posjeduje nekoliko američkih publikacija, uključujući Louisville Courrier Journal, AZ Central, Florida Today i Milwaukee Journal Sentinel, koji su koristili uslugu umjetne inteligencije pod nazivom LedeAI za emitiranje lokalnih srednjoškolskih sportskih priča.

Gannett je završio svoj AI eksperiment u kolovozu nakon brojnih pogrešaka u člancima, i dok javnost možda nije toliko uzrujana zbog lokalnih srednjoškolskih vijesti, strahuje da bi se takve pogreške mogle dogoditi na globalnoj razini.

Sports Illustrated je još jedan koji je pokušao i nije uspio.

Prošlog se mjeseca jedan poznati časopis našao na udaru kritika zbog objave članka koji je generirala umjetna inteligencija uz korištenje fotografija lažnih autora i stvaranje lažnih profila.

A u utorak je Arena Group Holdings, koja posjeduje Sports Illustrated, smijenila izvršnog direktora Rossa Levinsona zbog ovih optužbi.

Moss 1 rekao je za DailyMail.com da planira biti transparentan s gledateljima o tome koji je snimak originalan, a koji je generirao umjetna inteligencija.

No čini se da riječi osnivača nisu dovoljne da umire javnost.

Američki komentator za tehnologiju i društvene medije Lance Ulanoff ponovio je sličnu kritiku u svojoj objavi: “Anchors AI su upravo ono što vam ne treba u životu koji se temelji na činjenicama i gladan je vijesti.”

Ljutnja nije samo iz medijske industrije – digitalci također maltretiraju obične ljude.

Redatelj Lee Kirton rekao je: „Ali zabrinjavaju me voditelji vijesti koji su potpuno generirani umjetnom inteligencijom. Živimo u svijetu dezinformacija, digitalna medijska pismenost je važna, kanali društvenih medija već su preplavljeni lažnim videozapisima, dezinformacijama i moćnici će to iskoristiti…ne dižite pogled”.

Olga Klofac iz Irske rekla je: “Već postaje teško bilo čemu vjerovati na internetu, a bit će još teže.”

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp