Odluka Bruxellesa je takva da će za početak 61.000 migranata biti premješteno u 14 članica EU

Odluka Bruxellesa je takva da će za početak 61.000 migranata biti premješteno u 14 članica EU

14 država članica EU navodno se prijavilo za dobrovoljno preseljenje migranata, što znači da će još 13 platiti ili biti među zemljama koje ih više ne moraju prihvaćati zbog zagušenja (to uključuje Italiju, Grčku, Španjolsku, Cipar, Maltu).

U biti, samo 8 zemalja odlučilo je ne prihvatiti, već platiti “burning fee” za svakog odbijenog “obogaćivača”.

Naravno, relokacija se odnosi isključivo na neeuropske migrante, odnosno obično osvajače iz muslimanskih zemalja. Pitanje je zašto EU toliko želi sakriti identitet tih 14 zemalja čije su se vlade obvezale na potpuno dobrovoljno bogaćenje.

Naravno, dobrovoljno prihvaćeni tražitelj azila imat će priliku okupiti svoju obitelj, pa će svaka osoba privući desetke do stotine drugih.

U posljednje tri godine, 20% svih migranata u svijetu – oko milijun – ušlo je u EU i dopušteno im je ostati, a sada se EU obvezala da će u sljedeće dvije godine preseliti još 61.000 ljudi.

“Od 2015. godine smo preselili i pružili utočište 175 000 ljudi u Europskoj uniji kroz humanitarne programe prihvata”, rekao je povjerenik EU za unutarnje poslove Ylva Johansson na tiskovnoj konferenciji povodom otvaranja UN-ovog Globalnog foruma za izbjeglice u Ženevi.

“Sada sam sretan što mogu objaviti da za 2024. i 2025. imam obećanja 14 država članica za preseljenje i humanitarni prihvat za gotovo 61.000 ljudi.”

No, identitet 14 od 27 članica EU-a koje bi željele prihvatiti migrante nije otkriven. Prema Johanssonu, taj je broj nešto veći nego posljednjih godina.

Otprilike polovica od 61.000 bit će redistribuirana kroz programe UNHCR-a.

UNHCR-ov program preseljenja omogućuje ljudima koji su službeno zatražili zaštitu u jednoj zemlji da budu premješteni u drugu zemlju koja ih je prihvatila i na kraju im odobrila stalni boravak.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp