EU će ‘trajno zatvoriti X’ (Twitter) ako Musk ne zabrani alternativne medije

EU će ‘trajno zatvoriti X’ (Twitter) ako Musk ne zabrani alternativne medije

Europska unija obećala je trajno zatvoriti X ako Elon Musk odmah ne zabrani alternativne medije s platforme.

U ponedjeljak je EU objavila da pokreće “formalni postupak za kršenje prava” protiv X-a zbog nedavno provedenog zakona čiji je cilj razbijanje nezavisnih mediji.

Alex Jones odgovara na istragu EU-a o X:

Najava istrage dolazi tjednima nakon što je od X-a (bivši Twitter) zatraženo da pruži jamstva da je u skladu s uvjetima Zakona o digitalnim uslugama europskog bloka. Prema zakonu, koji je stupio na snagu u kolovozu, tvrtka može biti kažnjena do 6% svog godišnjeg globalnog prihoda ili zabranom poslovanja u EU ako se utvrdi da je prekršila sveobuhvatne zakone.

“Danas otvaramo službeni postupak za kršenje prava protiv X-a”, Thierry Breton, povjerenik EU odgovoran za provedbu zakona, napisao je u objavi na društvenoj mreži u ponedjeljak.

Breton je dodao da je ovaj potez poduzet kao odgovor na “sumnju na kršenje obveza suzbijanja nezakonitog sadržaja i dezinformacija; sumnja na kršenje obveza transparentnosti,” i “sumnja na obmanjujući dizajn korisničkog sučelja.”

Istraživanje će također ispitati učinkovitost X-ovih ‘bilješki zajednice’ u kojima korisnici mogu provjeriti činjenice ili dati komentare o točnosti određenih objava.

Odgovarajući na optužbu u ponedjeljak, X je rekao da je “surađivao s regulatornim procesom,” i dodao da je “Važno je da ovaj proces ostane bez političkog utjecaja i da slijedi zakon.”

Platforma, koju je prošle godine preuzeo Elon Musk vrijedan više milijardi dolara, rekla je da je usmjerena na “stvaranje sigurnog i uključivog okruženja””apsolutista slobode govora.” U vrijeme preuzimanja, Musk je brendirao sebe kao “zaštitnika slobode izražavanja.” za svoje korisnike. 

EU je 10. listopada službenim pismom upozorila X da je primila “indikacije” da je platforma društvenih medija  povezana s Hamasovim napadom u Izraelu 7. listopada.“korištenje za širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija u EU”

U pismu upućenom Bretonu, izvršna direktorica X-a Linda Yaccarino odgovorila je da tvrtka “radi na rješavanju operativnih potreba ovog sukoba koji se brzo razvija i odvija.” Dodala je da je X uklonio stotine računa povezanih s Hamasom s usluge.

Ranije ove godine, X je bio među nekoliko tehnoloških divova koji su potpisali EU kodeks ponašanja kako bi se pripremili za pokretanje Zakona o digitalnim uslugama u kolovozu. Međutim, X se povukao iz sporazuma u svibnju, što je izazvalo reakciju Bretona. “Možete bježati, ali se ne možete sakriti,” upozorio je Muska i X.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp