Papa odobrio blagoslov istospolnih brakova

Papa odobrio blagoslov istospolnih brakova

Papa Franjo službeno je odobrio blagoslov istospolnih parova, objavio je u ponedjeljak Vatikan. Odluka predstavlja značajan politički zaokret, s ciljem da se Katolička crkva navodno učini inkluzivnijom uz zadržavanje stroge zabrane gay brakova.

Iako je promjena pozdravljena kao korak prema smanjenju diskriminacije u Katoličkoj crkvi, zagovornici LGBTQ+ prava upozoravaju da ona i dalje implicira da crkva homoseksualne parove gleda kao inferiorne u odnosu na heteroseksualne veze. U dokumentu iz Vatikana ističe se da se blagoslov istospolnih parova ne smije brkati s ritualom sklapanja braka, što je u skladu s prethodnim izjavama pape Franje.

Dokument ponavlja uvjete i dodatno ih pojašnjava, potvrđujući da je brak doživotna veza između muškarca i žene. Ističe da blagoslov ne smije biti vezan uz određena katolička slavlja ili vjerska bogoslužja, niti da se obavlja istovremeno s obredom sklapanja braka. Međutim, on inzistira da se zahtjevi za takvim blagoslovima ne smiju odbijati.

Ova je odluka dio nastojanja pape Franje da LGBTQ+ osobe primi u Katoličku crkvu, a sam blagoslov istospolnih parova ne mijenja stav crkve o homoseksualnim odnosima niti njihovoj zabrani. Dok neki ovaj potez pozdravljaju kao značajan korak naprijed, tradicionalisti su užasnuti izražavajući zabrinutost zbog mogućih podjela unutar crkve.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp