Šokantni podaci pokazuju da su zemlje EU-a uništile cjepiva protiv COVID-a u vrijednosti od 4 milijarde eura

Šokantni podaci pokazuju da su zemlje EU-a uništile cjepiva protiv COVID-a u vrijednosti od 4 milijarde eura

Analiza POLITICO-a pokazuje da je više od 200 milijuna neželjenih cjepiva protiv koronavirusa uništeno.

Europske države članice protraćile su značajnu količinu od preko 4 milijarde dolara u cjepivima protiv COVID-19 kupljenim tijekom vrhunca pandemije. Ovo šokantno otkriće proizlazi iz dubinske analize koju je proveo POLITICO i treba napomenuti da je ovo najvjerojatnije konzervativna procjena.

Otkako su prva cjepiva protiv korona virusa puštena u prodaju krajem 2020. godine, zemlje EU-a primile su ukupno impresivnih 1,5 milijardi doza. To znači da svaki europski građanin ima više od tri doze. Nažalost, mnoge od ovih doza cjepiva sada skupljaju prašinu na odlagalištima diljem Europe, a da nikada nisu ispunile svoju vrijednu svrhu.

Ako se poslužimo dostupnim podacima i napravimo naše izračune, prosječni gubitak je 0,7 cijepljenja po stanovniku u zemljama EU. Na vrhu ove nesretne statistike je Estonija, koja je odbacila više od jedne doze cjepiva po glavi stanovnika. Odmah iza toga je Njemačka, koja ne samo da je uništila najveću količinu cjepiva, već ima i najveći otpad po glavi stanovnika.

Broj bačenih cjepiva općenito odgovara veličini zemlje, pri čemu Njemačka ima 83 milijuna odbačenih doza, a Luksemburg nešto manje od pola milijuna.

Slika se mijenja kada mjerite otpad po osobi. U zemljama EU u prosjeku je odbačeno 0,7 doza cjepiva po stanovniku. Izvor: politico.eu

Ekstrapoliramo li ovu prosječnu stopu rasipanja u cijeloj Europskoj uniji, govorimo o nevjerojatnom broju od preko 312 milijuna doza cjepiva koje su nepotrebno bačene.

Nažalost, izuzetno je teško dobiti točne podatke o tome koliko je doza cjepiva zapravo bačeno. Čak i vlade, uključujući Francusku, drugu najmnogoljudniju zemlju u EU-u, nerado otkrivaju razmjere ovog nevjerojatnog otpada.

Slike i popisi mogu se pronaći u izvoru.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp