Bivšem premijeru Pakistana zabranjeno držanje govora, umjesto njega cijeli govor je održala umjetna inteligencija

Bivšem premijeru Pakistana zabranjeno držanje govora, umjesto njega cijeli govor je održala umjetna inteligencija

Bivši pakistanski premijer Imran Khan, koji je u zatvoru od kolovoza zbog optužbi za korupciju, upotrijebio je umjetnu inteligenciju (AI) da stvori “sigurnu” virtualnu verziju sebe kako bi se obratio virtualnom skupu svog Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) zabava u nedjelju.

U audio isječku generiranom umjetnom inteligencijom uparenom sa slikom generiranom umjetnom inteligencijom kako bi izgledalo kao da govori putem video veze, Khan se požalio na nemogućnost održavanja javnih skupova i nasilja nad članovima stranke i njihovim obiteljima.

Korištenje umjetne inteligencije bilo je neophodno jer su uvjeti Khanova zatvora zabranjivali politički govor. Khan je navodno odobrio scenarij koji je računalo pročitalo njegovim glasom.

Khan, odnosno računalo koje je pročitalo scenarij koji je odobrio, tvrdi da je zatvor za njega čin “poštivanja istinske slobode Pakistana”. Hvalio se svojom spremnošću da žrtvuje svoj život za svoju zemlju i narod.

Khan tvrdi da ankete pokazuju da 75 posto Pakistanaca podržava stranku PTI, ali da ih se i dalje “drži podalje od izbornog procesa”. Ako se vrati na vlast, obećao je obnoviti “vladavinu zakona” i dovesti do procvata u kojem će stručnjaci za dijasporu biti nadahnuti da se vrate kući.

Dužnosnici u Pakistanu navodno su usporili ili blokirali pristup internetu u cijeloj zemlji kako bi spriječili “virtualni politički događaj”, kako ga je nazvala stranka PTI. Stranka se u priopćenju osvrnula na blokadu interneta:

“U očekivanom potezu, nelegitimni fašistički režim usporio je brzinu interneta i poremetio društvene medije diljem Pakistana uoči PTI-jeve povijesne virtualne jalse! Ovo je dokaz straha od neviđene popularnosti PTI-a Imrana Khana!”

U Pakistanu je “jalsa” izraz za političke sastanke ili skupove. Stranka PTI nazvala je nedjeljni događaj prvom “virtualnom jalsom” u Pakistanu i bio je to jedan od prvih priznatih slučajeva korištenja AI softvera za generiranje političkog govora.

Imran Khan, star 71 godinu, izabran je za premijera u kolovozu 2018., ali je smijenjen s dužnosti izglasavanjem nepovjerenja u parlamentu u travnju 2022. Nakon toga Khan je nekoliko puta uhićen i trenutno je u zatvoru od kolovoza 2023. pod optužbama za korupciju iz vrijeme dok je bio premijer.

Nemiri koji su uslijedili nakon Khanova uhićenja u svibnju 2023. uključivali su uništavanje vojne imovine, što je natjeralo moćnu pakistansku vojsku da se obračuna s strankom PTI. Mnogi članovi stranke PTI trenutno su u zatvoru zbog optužbi povezanih s nemirima.

Khan tvrdi da je vojska radila s vladama SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na orkestriranju glasanja o nepovjerenju koje ga je svrgnulo s vlasti i optužuje pakistanske sigurnosne službe da su ga pokušale ubiti. U govoru koji je generirala umjetna inteligencija u nedjelju, svoje uklanjanje s vlasti nazvao je “operacijom promjene režima”, a sadašnju vladu nazvao je “uvoznim sustavom”.

Pakistanski dužnosnici zanijekali su manipulaciju internetom radi suzbijanja prisutnosti na virtualnom skupu stranke PTI, ali vanjske službe za nadzor mreže rekle su da je došlo do očitog usporavanja u skladu s namjernom opstrukcijom u nedjelju.

Pakistanski politički analitičari rekli su da je Khan stvorio značajan “buzz” govorom s AI-om, impresivnim prikazom tehničke snage islamističke populističke stranke PTI. S druge strane, samo mali dio pakistanskih glasača koristi društvene medije, a politički analitičar Azim Chaudhry primijetio je da je stranka PTI možda prekršila stroge zakone o osuđenim kriminalcima “izravno ili neizravno” obraćajući se na skupu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp