Prljave tajne o mesu uzgojenom u laboratoriju

Prljave tajne o mesu uzgojenom u laboratoriju

Hrana koju jedemo može se činiti bezopasnom i čak normalnog okusa, ali prečesto je konzumiramo ne znajući odakle dolazi, od čega je napravljena i je li kontaminirana ili ne.

Tijekom intervjua s Catherine Austin Fitts, nizozemska istraživačka novinarka Elze van Hamelen otkriva skriveni plan iza “tsunamija lažne hrane” koji trenutno provodi biotehnološka industrija.

Elze van Hamelen istražuje tehnokraciju, nadzor, prehrambene sustave, manipulaciju ponašanja i još mnogo toga. Piše za ‘Solari Report’ Catherine Austin Fitts, koji uključuje publikacije ‘Pharma Food’ i ‘The Dutch Farmers and Fishermen.’ Elze također pridonosi nezavisnim nizozemskim novinama.

Lažno meso ne odnosi se na vaše zdravlje ili okoliš; oni su alat za postupno ukidanje farmera i stočara i njihovu zamjenu ultraprerađenim prehrambenim proizvodima koji se mogu kontrolirati patentima.

Stvaranje mesa uzgojenog u laboratoriju je “ludo skupo” i zaraženo bakterijskom i virusnom kontaminacijom.

Unatoč proizvodnji u farmaceutskom stilu, meso uzgojeno u laboratoriju ne smatra se farmaceutskim proizvodom, što znači da nije potrebno testiranje na ljudima.

Van Hamelen preporučuje da svoj novac za hranu ne usmjerite korporativnim lancima supermarketa ili lažnim prehrambenim proizvodima, već malim poljoprivrednicima koji uzgajaju pravu hranu.

Laboratorijski uzgojeno meso moglo bi jednog dana predstavljati 80% ili više “mesa” koje se konzumira u cijelom svijetu, dramatično odstupanje od načina na koji su ljudi jeli stoljećima.

Razgovarajući s Catherine Austin Fitts iz ” The Solari Reporta “, nizozemski istraživački novinar van Hamelen izvještava o “tsunamiju lažne hrane” koji je pokrenula biotehnološka industrija – i što to znači za ljudsko zdravlje.

Nizozemska vlada jedna je od onih koji ulažu velika sredstva u meso uzgojeno u laboratoriju, koristeći tehnologije napravljene za razvoj farmaceutskih proizvoda.

Dok se lažno meso reklamira kao rješenje za spas planeta i iskorenjivanje gladi u svijetu, muče ga tehnološki izazovi koji ga čine pretjerano skupim, podložnim bakterijskoj i virusnoj kontaminaciji i gotovo nemogućim za uzgoj u velikim razmjerima.

Lažno meso ne odnosi se na vaše zdravlje ili okoliš; oni su alat za postupno ukidanje farmera i stočara i njihovu zamjenu ultraprerađenim prehrambenim proizvodima koji se mogu kontrolirati patentima. Upamtite da ako vlada i korporativni entiteti mogu preuzeti kontrolu nad opskrbom hranom putem lažne hrane, oni također kontroliraju ljude.

Kako biotehnologija uzgaja meso u laboratorijima

Za izradu lažnog mesa uzimaju se stanične linije iz živog organizma. Zatim se njima manipulira da brzo i dosljedno rastu. “Što su stanice koje se brzo razmnožavaju ?

Ili rakovi ili fetusi. Imaju stanice koje se vrlo brzo razmnožavaju,” kaže van Hamelen.

Za meso uzgojeno u laboratoriju, biotehnologija je zagonetna o tome koje se vrste staničnih linija zapravo koriste.

Normalno, stanice rastu u strukturi vašeg tijela. Stanične linije koje se uzgajaju u bioreaktorima u laboratorijima uzgajaju se u tankom filmu ili mediju za rast.

U tijelu, medij za rast je vaša krv, van Hamelen objašnjava složenu tvar koju laboratoriji pokušavaju replicirati pomoću fetalnog goveđeg seruma (FBS) — krvi uzete iz živih telećih fetusa.

“Stvarno je jezivo kako se ovo bere”, kaže ona, ističući da to negira narativ da se meso uzgojeno u laboratoriju proizvodi bez životinja.

FBS se često koristi za uzgoj kultiviranih stanica zbog proteina i vitamina koje sadrži. Studija iz 2013. izjavila je: “U mnogim uobičajenim medijima kulture jedini izvor mikronutrijenata je fetalni goveđi serum (FBS).”

Kada je piletina uzgojena u laboratoriju koju je proizveo američki startup Eat Just debitirala u Singapuru 2020. godine – što je označilo prvo kultivirano meso koje se prodavalo u restoranu – proizvedeno je pomoću FBS-a.

Kako bi se umjesto toga razvila sintetička “krv”, koristi se precizna fermentacija, pomoću genetski modificiranih (GE) mikroba, zajedno s umjetnim hormonima, koji se legalno ne mogu dodavati hrani u Europskoj uniji.

Mikronutrijenti i minerali također se moraju nabaviti, što proces čini “ludo skupim”, kaže van Hamelen.

Koliko skupo? Upotreba medija bez FBS-a može dovesti do toga da uzgojeno meso košta više od 20.000 USD po kilogramu.

Izvješće The Good Food Institute, neprofitne skupine koja stoji iza industrije alternativnih proteina, sugerira da bi se, ako bi se mogli smanjiti troškovi medija bez FBS-a, to smanjilo trošak uzgojenog mesa za 90%. To je, međutim, malo vjerojatno.

“Izvješće ne pruža dokaze koji bi objasnili zašto će ovi troškovi mikronutrijenata pasti”, napisao je Joe Fassler, zamjenik urednika The Counter-a, u detaljnom izlaganju o stvarnoj znanosti iza mesa uzgojenog u laboratoriju.

Kontaminacija također može staviti meso uzgojeno u laboratoriju izvan dohvata

U preciznoj fermentaciji, GE mikrobi poput kvasca i bakterija fermentiraju se u spremnicima u stilu pivovare pod visokotehnološkim, sterilnim uvjetima.

Kontaminacija se mora kontrolirati do 2 dijela na milijardu, kaže van Hamelen, “jer čim dođe do kontaminacije … postaje prožeta bakterijama, a vi nemate kulturu stanica, imate kulturu bakterija.”

Izvješće Instituta za dobru hranu pretpostavlja da će objekti za uzgajanje mesa u budućnosti biti prehrambeni, za razliku od farmaceutskih — što bi potonje dodatno povećalo troškove.

No, izvješće kemijskog inženjera Davida Humbirda za Open Philanthropy otkrilo je da bi uzgojeno meso moglo ostati preskupo da bi ikada izašlo na tržište, pod pretpostavkom da će specifikacije farmaceutske kvalitete i aseptične “čiste sobe” biti potrebne zbog spore stope rasta stanica kulture.

To ih čini iznimno osjetljivima na kontaminaciju bakterijama i virusima. Humbird je rekao Fassleru :

“Bakterije rastu svakih 20 minuta, a životinjske stanice ostaju zaglavljene 24 sata. Smrvit ćete kulturu za nekoliko sati događajem kontaminacije. … Postoje dokumentirani slučajevi u kojima se operateri uglavnom razbole od kulture.

“Čak ni ne zato što su operateri bili prehlađeni. Ali na rukavici je bila virusna čestica. Ili nije očišćeno izvan linije. Kultura nema imunološki sustav. Ako tamo ima čestica virusa koje mogu zaraziti stanice, one će to i učiniti. I općenito, stanice jednostavno umiru, a onda više nema proizvoda. Samo odbaciš to.”

Paul Wood, bivši izvršni direktor farmaceutske industrije, dodao je: “Mi kažemo, dečki, da to mora biti farmaceutske kvalitete jer će proces to zahtijevati. Ne radi se o tome hoće li vam netko dopustiti [da radite prema specifikacijama za hranu.] Već samo o činjenici da to fizički ne možete.”

Dodatno, ljudsko tijelo ima krvne žile koje ne samo da dostavljaju hranjive tvari stanicama, već se i oslobađaju toksina. U procesu uzgoja lažnog mesa ne postoji sustav posuda, pa kultura počinje stvarati toksine i nema načina da ih se riješi.

Izlaganje u Wiredu ukazuje na brojne tehnološke izazove o kojima van Hamelen govori, izravno od zaposlenika u Upside Foodsu, jednoj od dvije tvrtke kojima je dopušteno prodavati uzgojeno meso u SAD-u

Wired je prijavio:

“Jedan bivši zaposlenik kaže da su između otvaranja tvornice u studenom 2021. i ljeta 2022. vidjeli desetke pokušaja korištenja bioreaktora za proizvodnju listova tkiva, ali su rijetko rezultirali upotrebljivim mesom. S vremena na vrijeme proizvodne serije bile su uništene zbog kontaminacije, što je značilo da meso nije bilo prikladno za preradu u proizvod, kaže bivši zaposlenik.

“Bivši zaposlenici Upsidea opisuju kako bi serije mesa koje rastu u bioreaktorima izrađenim po narudžbi često bile uništene kontaminacijom i morale biti spaljene. ‘Jednom kad bi imali bilo kakve naznake da je zarazno, pokušali bi jednostavno zaustaviti rad, uzeti stanice i iz toga izvući sve moguće rezultate’, kaže bivši zaposlenik s znanjem o procesu.

U međuvremenu, unatoč proizvodnji u farmaceutskom stilu, meso uzgojeno u laboratoriju ne smatra se farmaceutskim proizvodom, što znači da nije potrebno testiranje na ljudima. “Ako se ovo iznese na tržište, to je eksperiment na ljudima “, kaže van Hamelen.

Lažna hrana ima korijene u središnjoj kontroli

Van Hamelen također opisuje rat protiv nizozemskih farmera koji se pojavio, prijeteći da će ih istisnuti sa zemlje koju su obrađivali generacijama.

Dok mala i srednja gospodarstva zatvaraju svoja vrata, vlade i korporativni subjekti mogu grabiti zemlju, ne ostavljajući potrošačima drugog izbora nego da jedu lažnu hranu uzgojenu u laboratoriju, bez životinja koju nude.

Možete čuti o ovom iscrpnom van Hamelenovom izvješću i podcastu za “The Solari Report” — “ Nizozemski farmeri i ribari : ljudi koji nas hrane.”

„U 2021. godini mreža Natura 2000 Europske unije objavila je kartu područja u Nizozemskoj koja su sada zaštićena od emisija dušika. Svaki nizozemski poljoprivrednik koji vodi svoju farmu unutar 5 kilometara od zaštićenog područja Natura 2000 sada bi trebao ozbiljno smanjiti proizvodnju dušika, što bi zauzvrat ograničilo njihovu proizvodnju,” kaže Roman Balmakov, reporter Epoch Timesa i voditelj emisije “Činjenice su važne”, .

Nizozemska farmerka mlijeka Nynke Koopmans iz Foruma za demokraciju vjeruje da je problem s dušikom izmišljen. “To je jedna velika laž”, kaže ona. “Dušik nema nikakve veze s okolišem. To je samo rješavanje farmera.”

Drugi je farmer rekao da će, ako nova pravila o dušiku stupe na snagu, morati smanjiti svoje stado od 58 muznih krava na šest.

Znanstvenik za dušik Jaap C. Hanekamp, ​​Ph.D. , radio je za vladin odbor za proučavanje dušika, sa zadatkom da analizira vladin model dušika.

Rekao je Balmakovu:

“Cijela se politika temelji na modelu taloženja o tome kako se nositi s emisijama dušika u prirodnim područjima. Pogledao sam validacijske studije i pokazao da je model zapravo sranje. Ne ide. I nije bitno.

“I dalje ga nastavljaju koristiti. Što je, u određenom smislu, uznemirujuće. Mislim, stvarno, možemo li učiniti tako nešto u smislu politike? Koristiti model koji ne radi? Nikad se ne radi o inovacijama, uvijek se radi o tome da se riješimo farmera.”

Lažna hrana ‘opasno poglavlje’ u ‘velikom trovanju’

Nakon što se riješite farmera, jedini preostali izbor hrane bit će proizvodi uzgojeni u laboratoriju, insekti i druga sintetička hrana.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp