Premijer Orban – Ruski napad na Ukrajinu je operacija, a ne rat

Premijer Orban – Ruski napad na Ukrajinu je operacija, a ne rat

Premijer Viktor Orban doveo je u pitanje narav ruske agresije na Ukrajinu, odbivši reći da je riječ o ratu, a svojim je izborom riječi podržao ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavila je agencija dpa. “Ovo je operacija sve dok nema objave rata između dviju zemalja”, izjavio je  mađarski premijer na svojoj godišnjoj konferenciji za medije u Budimpešti u četvrtak.

Tako je glasio Orbanov odgovor na pitanje zašto je nedavno izbjegavao govoriti o “ratu” u razgovorima s Putinom. “Mi Mađari nikome ne diktiramo kojim riječima treba govoriti o tome”, naglasio je Orban. “Drago nam je što to nije rat”, dodao je. S druge strane, rekao je da je Ukrajina u ratu.

Orban, koji već dugo održava dobre odnose s Putinom, sastao se s ruskim čelnikom u Pekingu u listopadu. Orban je dao dvosmislenu izjavu u vezi spora s Bruxellesom o zamrznutoj 21 milijardi eura EU sredstava namijenjenih Mađarskoj.

S jedne strane, odbacio je optužbe da to pitanje želi povezati s planovima EU za daljnju pomoć Ukrajini od ukupno 50 milijardi eura. S druge strane, istaknuo je da je strogo protiv uvrštavanja ove svote u sedmogodišnji proračun EU.

Orban tvrdi kako se boji da neće ostati ništa za isplatu trenutno blokiranih milijuna Mađarskoj, iako to nije točno, navodi dpa. Međutim, on je suštinski za financijsku potporu Ukrajini jer je i Budimpešta zainteresirana da Ukrajina postoji kao tampon-država između Mađarske i Rusije.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp