Procurili dokumenti EU-a otkrivaju razvoj ‘Fast Vax-a’ (brzinskog cjepiva) namijenjenog za’sljedeću pandemiju’ uzrokovanu ‘bolešću X’

Procurili dokumenti EU-a otkrivaju razvoj ‘Fast Vax-a’ (brzinskog cjepiva) namijenjenog za’sljedeću pandemiju’ uzrokovanu ‘bolešću X’

Europska unija (EU) priznala je da hitno razvija vrhunski “brzi vax” u iščekivanju “pandemija na horizontu”, uključujući misterioznu “bolest X” koja je uključena na popis “analiziranih patogena”.

Na čelu ove inicijative je inovativni njemačko-europski program “Vaccelerate”, koji aktivno razvija cjepivo za sljedeći patogen koji uzrokuje pandemiju – prije nego što je patogen (bolest X) uopće objavljen javnosti.

Znanstvenici povezani s programom Vaccelerate predstavili su svoj plan za brzo cjepivo u radu pod naslovom “Predviđanje sljedeće pandemije”. Rad se bavi opsežnim istraživanjem provedenim među znanstvenom zajednicom EU-a, tražeći uvid u patogen koji će najvjerojatnije izazvati “sljedeću pandemiju” ili poslužiti kao sljedeći “potencijalni generator pandemije”.

Odgovori na anketu, kolektivno rangiranje različitih kandidata, pomno su zbrajani korištenjem bodovnog sustava. Naime, gripa se pokazala kao najbolji izbor, podržalo ju je gotovo 80% ispitanika i osigurala je gotovo jednu trećinu ukupnih bodova.

Drugo mjesto zauzela je zlokobna “bolest X”, nepoznati entitet u području potencijalnih prijetnji, dok su dobro poznati korona virusi, SARS-CoV-2 i SAR-CoV-1, zauzeli treće, odnosno četvrto mjesto. Detaljni rezultati navedeni su u nastavku.


Korijeni programa Vaccelerate mogu se pratiti unatrag do Europske platforme za ubrzanje ispitivanja cjepiva (EUVAP), pokrenute uz velikodušnu bespovratnu pomoć od 600.000 € njemačke vlade na Sveučilištu u Kölnu 2020. Ova je inicijativa dobila zamah tijekom početne žurbe za razvojem cjepivo protiv COVID-19, kao što je dokumentirano pod “Vaccelerate”.

Do početka 2021. Vaccelerate je postao veliki projekt EU-a, razvijajući se u paneuropsku mrežu uz znatnu potporu Europske komisije. Prema stranici o financiranju od strane EU-a, program je do danas primio impresivnih ukupno 26,5 milijuna eura sredstava iz EU-a .

Navedeno u opisu projekta na stranici financiranja, izvorna misija Vaccelerate-a, usklađena s ciljevima EUVAP-a, bila je uspostaviti sveobuhvatnu mrežu mjesta kliničkih ispitivanja diljem EU-a i registar voljnih sudionika. Cilj je bio ubrzati razvoj kandidata za cjepivo protiv COVID-19. Naglašavajući hitnu potrebu za rješenjem tijekom pandemije koja je u tijeku, opis ističe:

“Imunitet izazvan cjepivom jedino je obećavajuće rješenje. Postoji stalna potreba za drugom i trećom fazom ispitivanja cjepiva kako bi se postigao dugoročni, široki imunitet cijele europske populacije.”

Kao sveobuhvatni cilj programa, Vaccelerate se pozicionira kao pan-europska okosnica koja pokreće drugu i treću fazu ispitivanja cjepiva protiv COVID-19. Nevjerojatno je da je do trenutka kada je Vaccelerate zauzeo središnje mjesto 2021. godine, brzo uvođenje cjepiva protiv COVID-19 već postavilo rekord učinkovitosti.

Međutim, prema EU-u, buduća cjepiva moraju biti uvedena još brže i uz manje regulatornog nadzora od katastrofalnih mRNA cjepiva protiv Covid-19 koja će još desetljećima pustošiti javno zdravstvo diljem svijeta.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp