Zelensky želi da se svi vojno sposobni muškarci koji žive u inozemstvu vrate i bore

Zelensky želi da se svi vojno sposobni muškarci koji žive u inozemstvu vrate i bore

Svi ukrajinski muškarci u dobi za regrutiranje koji žive u inozemstvu bit će pozvani u regrutne centre ukrajinskih oružanih snaga, rekao je ministar obrane Rustem Umerov.

Umerov je za Bild rekao da ukrajinska vlada želi da se svi vojno sposobni muškarci koji su napustili zemlju nakon izbijanja sukoba s Rusijom vrate i pridruže vojsci.


Njemački medij opisao je objavu kao “politički eksplozivnu”, upozoravajući da bi “mogla imati ozbiljne posljedice za stotine tisuća ukrajinskih muškaraca koji žive u inozemstvu”. 

RT izvještava: Ranije ovog tjedna ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da su njegovi zapovjednici predložili mobilizaciju dodatnih “450.000-500.000 pojedinaca”. 

Govoreći o onima koji su pobjegli, Umerov je za Bild u četvrtak naglasio da će “svi vojno sposobni ukrajinski muškarci – od 25 do 60 godina – dobiti poziv da se jave u regrutne centre ukrajinskih oružanih snaga”. 

Svatko tko se ogluši o “pozive” suočit će se sa sankcijama, upozorio je ministar obrane, iako je dodao da se o detaljima mogućih kazni još raspravlja.

Umerov je jasno dao do znanja da gaji malo razumijevanja za one koji izbjegavaju mobilizaciju, inzistirajući na tome da “nije kazna braniti i služiti svojoj zemlji, već čast.” 

Ukrajina je zatvorila svoje granice za vojno sposobne muškarce ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju kampanju u veljači 2022., iako su mnogi i dalje mogli pobjeći u inozemstvo, uglavnom u zemlje EU-a.

Prema Bildu, 221.571 ukrajinski muškarac stigao je u Njemačku nakon izbijanja sukoba, a njih 189.484 još uvijek je u zemlji.

Mediji su Umerovljevu objavu opisali kao “politički eksplozivnu”, upozoravajući da bi “mogla imati ozbiljne posljedice za stotine tisuća ukrajinskih muškaraca koji žive u inozemstvu”. 

Ubrzo nakon objave intervjua Umerova, Strana.ua je izvijestila da je troje djece ministra obrane dobilo američke putovnice. Prema medijskim medijima, njegov sin i kći navedeni su kao Ukrajinci u Umerovljevoj poreznoj izjavi 2020., ali su 2022. opisani kao američki državljani. Ministrova druga kći također je dobila američku putovnicu ubrzo nakon rođenja, piše Strana.ua.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp