Kanadska vlada prepravlja Zakon o online vijestima (Bill C-18) kako bi isključila manje medije i rezervirala većinu sredstava za mainstream medije

Kanadska vlada prepravlja Zakon o online vijestima (Bill C-18) kako bi isključila manje medije i rezervirala većinu sredstava za mainstream medije

Kanadska vlada osmislila je ažuriranje ( neki promatrači to nazivaju prepravkom ) Zakona o online vijestima, C-18 s vrlo jasnim ciljem – demonetizacijom alternativnih medija kako bi ih se demotiviralo u njihovu radu i u konačnici ugasilo te kako bi na medijskom tržištu opstali samo vodeći mainstream mediji.

Pitamo se, predstavlja li ovaj zahvat kanadske vlade, kojeg oni, usput budi rečeno, nazivaju poboljšanjem istoga, posljednji dodatak ovom silno kontroverznom zakonu ili će tih zahvata biti još, ukoliko njihov cilj ne bude postignut?

Popratna uredba usvojena je krajem prošlog tjedna – kako bi se spriječilo da Google blokira tražilicu u Kanadi. U svakom slučaju manji mediji bit će po svemu sudeći, ni krivi ni dužni, izostavljeni iz financijskih potpora, jer većina novca ići će u ruke mainstream medijima koje vlada očito smatra vjerodostojnima. Pitamo se zašto… I zbog čega vlade pribjegavaju taktikama financiranja vodećih medija kada bi to trebalo biti strogo zabranjeno i svi bi se mediji kao takvi trebali međusobno natjecati na slobodnom tržištu svojim poštenim radom, zar ne?

Zaokret u ovoj zakonodavnoj zbrci dogodio se krajem studenog kada je Google dao kanadskoj vladi donaciju u iznosu od 100 milijuna dolara – da ih potroši na “podržavanje” izabranih (zna se kojih) novinskih kuća. To su oni koji su podržavali zakon protumačili kao pobjedu.

A sljedeći razvoj događaja bio je pristanak kanadske ministrice baštine Pascale St-Onge na izmjene C-18 koje su vlasti prethodno dugo odbijale.

I, s obzirom na sve dosadašnje prijepore oko ovog zakona i na gubitke koje su već pretrpjeli Facebook i Instagram, Googleove vlastite troškove i druge izdatke povezane s C-18 – ono čemu se novinske kuće u Kanadi realno mogu nadati je da će imati koristi od “donacije” od 100 milijuna dolara, što neće biti nešto posebno kada se distribuira na više velikih razmaženih medijskih kuća.

Kanadska vlada doista je pretjerala u igri pokera s Big Techom i “velikim medijima” – i sada prihvaća ono što se, na razini medijske industrije, svodi na milostinju. Ali, ovdje moramo napomenuti da se ovdje također radi o velikoj šteti koju ovaj zakon nastavlja nanositi svim drugim medijima i malim tvrtkama koje će se zbog nemogućnosti poslovanja morati ugasiti. A, ono što je najgore od svega je spoznaja da sve to što se događa pod paravanom nekakve vjerodostojnosti medija najobičnija cenzura kojoj treba bilo kakav zakonski okvir kako bi se provodila, i to iz dana u dan sve žešće, jače i otvorenije.

Digitalne platforme, pak, imaju svoje interese od kojih je profit jedan od prvih, stoga njihov interes zasigurno nije gubitak ogromnog borja korisnika i potpuna cenzura kojom će rastjerati sve od sebe. Vlade moraju znati vješto balansirati između korporacija kao sponzora, vodećih medija i Big Tech kompanija ukoliko žele kontrolirati objave u digitalnom svijetu. Nije ni cenzura tako lak posao kada uzmemo u obzir interse svih sudionika u procesu iste. Svi bi željeli u očima naroda ispasti dobronamjerni, ali to je naprosto nemoguće, jer ljudi nisu budale. Onog trenutka kada neka digitalna platforma proda svoju dušu moćnicima i cenzuri, može slobodno računati na svoju sigurnu propast. 

Naime – odsijecanje ionako malih i neznatnih prihoda manjim medijima od njihova legitimno stečenog prometa putem sadržaja i poveznica na iste (i posljedično novca od oglasa) koji dolazi od Googlea i Meta-inih divovskih društvenih medija bilo bi doista previše i loše u smislu odnosa s javnošću pa se za sada pribjegava metodama kojima se alternativne medije želi natjerati da se sami ugase zbog nemogućnoti bilo kakve monetizacije, uskraćujući im bilo kakvu financijsku potporu.

Meta je već duboko zagrizla jabuku svoje propasti dozvolivši cenzorima zamračivanje i betoniranje službenih medijskih stranica, onemogućavanje pronalaženja istih na svojoj tražilici, blokiranje računa korisnika, zamračivanje grupa, hakiranje stranica, smanjenje dosega objava gotovo na nulu, slanje poveznica u spam i lijepljenje oznaka o dezinformacijama te još mnogo, mnogio toga o čemu smo već više puta pisali. 

Vlade su oduvijek povezane s velikim korporacijama od kojih očekuju suradnju kada je u pitanju cenzura i demotiviranje, diskreditiranje i demonetizacija manjih, alternativnih medija. Ali sada novac koji je kanadska vlada uspjela dobiti od Googlea, u zamjenu za suštinsko odustajanje od svojih izvorno proklamiranih ideja, nije tako velik – tako da je vlada odustala od još jednog svog obećanja, naime, da se neće uplitati u raspodjelu novih prihoda (očekivanih od izvornog C-18).

Moćnici su spremni na sve kako bi svijet bio onakav kakvim ga oni vide. Mijenjaju svoje odluke kako vjetar puše, osmišljavaju zakonske okvire za provođenje svojih zamisli, čine sve što žele samo kako bi postigli svoj cilj.

Naime, vlasti će sada ipak biti izravno uključene u distribuciju sredstava– a ta metoda znači da će oni s manje zaposlenih imati najmanje koristi od svega – do te mjere da neke male tvrtke, uključujući etničke koje su trebale biti podupirane, neće imati nikakve koristi od svega, dok će velike korporacije dobiti najviše od novca koji dolazi i koji kada se distribuira niti neće biti od neke velike koristi tim pohlepnim gigantima koji već jesu obilato potkoženi i koje mogu zadovoljiti samo veći iznosi na koje su navikli.

Došlo je vrijeme da se alternativni mediji zapitaju: Je li odustajanje od bilo kakve monetizacije i čisti entuzijazam i volonterski rad ključ pobjede nad svima onima koji misle samo i isključivo na novac? Možda je to doista jedini put da se ostvari sloboda medijskog izražavanja… Pokazat će vrijeme. Ali ovakvo otvoreno narušavanje slobodne misli i podupiranje plaćenika koji će raditi po diktatu moćnika na štetu svih ostalih neovisnih medijskih glasova već postaje nepodnošljivo na svim stranama svijeta pa tako i kod nas.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp