Kina uhvaćena u tajnom financiranju WEF-ove klimatske agende u Americi

Kina uhvaćena u tajnom financiranju WEF-ove klimatske agende u Americi

Kineska komunistička partija potajno financira WEF-ov program “klimatske krize” u Americi, prema financijskim dokumentima do kojih je došao Fox News.

Porezna evidencija otkriva da KPK upumpava milijune dolara u inicijative WEF-a “net zero” u SAD-u.

Zlokobnu agendu u SAD-u vodi tajanstvena skupina Energy Foundation.

Fox News izvještava: Dok financijska dokumentacija Energy Foundationa pokazuje da je tehnički sjedište grupe u San Franciscu, Fox News Digital pregled je utvrdio da se većina njezinih operacija odvija u Kini s osobljem koje se može pohvaliti širokim vezama s Kineskom komunističkom partijom ( KPK). Njegov nedavno podneseni porezni obrazac pokazuje da je grupa, koja sebe naziva “Energetska zaklada Kina”, pridonijela 3,8 milijuna dolara inicijativama u SAD-u poput postupnog ukidanja ugljena i elektrifikacije transportnog sektora.

“Veze Zaklade Energy s Kinom iznimno su uznemirujuće i vrijedne osude”, rekao je Tom Pyle, predsjednik Instituta za istraživanje energije, u intervjuu za Fox News Digital. “Ove ekološke organizacije, primatelji ovog novca, u biti žrtvuju našu nacionalnu sigurnost i osnažuju Kinu.”

“Mi smo energetski najbogatija nacija na svijetu s obzirom na ugljen, naftu i prirodni plin”, nastavio je. “Pa ipak, Bidenova administracija i ekolozi koje potiče Kina promiču politiku koja bi povećala našu ovisnost o Kini, koja kontrolira sve minerale i materijale potrebne za baterije, vjetar i sunce, i ograničila našu proizvodnju nafte i plina kod kuće. ”

Prema financijskim dokumentima, prihod od donacija Zaklade Energy smanjio se 30% u odnosu na prethodnu godinu na 56,7 milijuna dolara u 2022., ali su njeni doprinosi donacijama vanjskim grupama i inicijativama diljem svijeta porasli na 52,1 milijun dolara, što je 27% više u usporedbi s prošlom godinom.

Među svojih više od desetak potpora u SAD-u prošle godine, grupa je proslijedila 900.000 dolara Institutu Rocky Mountain, think tanku sa sjedištem u Coloradu koji je angažirao Bijelu kuću na klimatskoj politici i zagovara postupno smanjivanje ovisnosti o fosilnim gorivima i politiku nulte potrošnje. Grupa je također financirala studiju 2022. koja je istaknula opasnosti ploča za kuhanje na prirodni plin, što je u konačnici dovelo do poziva na zabranu uređaja.

Zaklada Energy poslala je dodatnih 480.000 dolara Međunarodnom vijeću za čisti prijevoz sa sjedištem u Washingtonu, DC, koje se zalaže za široko usvajanje električnih vozila i politike dekarbonizacije sektora prijevoza u cjelini. Također je dodijelio bespovratna sredstva – jedno Sveučilištu Maryland, a drugo Centru za globalna pitanja Jackson Hole – u ukupnom iznosu od 450.000 dolara namijenjenih projektima za postupno ukidanje oslanjanja na energiju ugljena.

Nadalje je poslala 375.000 dolara Vijeću za obranu prirodnih resursa (NRDC), grupi osnovanoj kao “prva američka neprofitna organizacija usmjerena na parnice posvećena natjeranju prljavih industrija da čiste svoje zagađenje” i koja je podnijela desetke pravnih tužbi potičući krajnje ljevičarske zelene mjere. Kroz svoje pravne napore, NRDC se usprotivio domaćim bušotinama fosilnih goriva, elektranama na ugljen, naftovodu Keystone XL i kritičnim projektima rudarenja minerala.

“NRDC ne prima nikakva sredstva iz kineskih izvora”, rekao je Bob Deans, direktor NRDC-a za strateški angažman, za Fox News Digital. “Zaklada Energy je američka filantropska organizacija, kao i njezini povezani subjekti, kao što je detaljno navedeno u javno dostupnim državnim korporativnim dokumentima u Kaliforniji i Delawareu.”

„Ova bespovratna sredstva korištena su kako bi se pomoglo Kini da smanji svoj ugljični otisak, na primjer, poticanjem upotrebe energetski učinkovitih uređaja i poboljšanjem pristupa energiji vjetra i sunca za vozače električnih automobila u Kini, gdje električna energija i prijevoz čine više od polovice svih emisija ugljika”, rekao je Deans.

Zaklada Energy pridonijela je 350.000 dolara Sveučilištu Harvard, potporu namijenjenu “dosegu za izgradnju budućnosti čiste energije”.

“Dodjela grantova Energy Foundationa gotovo je isključivo usmjerena na otežavanje proizvodnje energije i njenog prijenosa ovdje kod kuće”, rekao je Pyle za Fox News Digital. “Ove organizacije nemaju puno veze s okolišem i svime, gotovo svim, što ima veze s napredovanjem ove agende preraspodjele.”

“Ako budu uspješni, učinit će Ameriku slabijom, a Kinu jačom”, rekao je.

Grupa — koja, prema svom financijskom izvješću za 2022., iznajmljuje dva uredska objekta u Kini pod operativnim najmom koji ima uvjete do travnja 2024. — ima značajne veze s CCP-om.

Na primjer, glavni izvršni direktor i predsjednik Energy Foundationa Ji Zou prethodno je bio zamjenik glavnog direktora Kineskog nacionalnog centra za strategiju klimatskih promjena, agencije unutar Povjerenstva za nacionalni razvoj i reforme kineske vlade. 

Liu Xin, koji je na čelu odjela za upravljanje okolišem grupe, prethodno je bio na visokoj poziciji u Pekinškom gradskom uredu za zaštitu okoliša. A Ping He, programski direktor industrijskog programa grupe, radio je osam godina na Kineskoj akademiji znanosti, vodećoj državnoj istraživačkoj ustanovi.

Otkriće opsežnog financiranja Energy Foundation-a za klimatske inicijative sa sjedištem u SAD-u dolazi usred tekuće istrage Kongresa koju vode republikanci iz Odbora za prirodne resurse Predstavničkog doma o sve većem utjecaju KPK na američki ekološki aktivistički pokret. Komisija je ispitala niz neprofitnih organizacija povezanih s Kinom.

“Godinama je KPK koristila američke neprofitne organizacije kako bi utjecala na američko javno mnijenje i političke odluke”, rekao je pomoćnik Odbora za prirodne resurse za Fox News Digital. “Ogroman i dobro financiran neprofitni stroj utjecaja KPK posebno je usredotočen na promicanje kineskih energetskih interesa i slabljenje američke konkurentnosti.”

“Nažalost, radikalni eko-aktivisti u Americi čine više za promicanje interesa KPK nego za promicanje zdravorazumske energetske i ekološke politike u Sjedinjenim Državama,” dodao je pomoćnik.

Općenito, dok je SAD najveći svjetski proizvođač nafte i plina, koji još uvijek pokreće sve veće industrije od transporta i energije do proizvodnje i građevinarstva, kineske tvrtke su uspostavile značajno uporište na tržištima zelene energije.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), na primjer, Kina proizvodi oko 75% svih litij-ionskih baterija, ključne komponente električnih vozila, u cijelom svijetu. Država se također može pohvaliti sa 70% proizvodnih kapaciteta za katode i 85% za anode, dva ključna dijela takvih baterija.

Osim toga, više od 50% kapaciteta za preradu i rafiniranje litija, kobalta i grafita nalazi se u Kini, pokazali su podaci IEA-e. Ta tri kritična minerala, uz bakar i nikal, vitalna su za EV baterije i druge tehnologije zelene energije. Kineske investicijske tvrtke također su bile agresivne u kupnji udjela u afričkim rudnicima posljednjih godina kako bi osigurale čvrstu kontrolu nad proizvodnjom minerala.

Kina također nastavlja dominirati globalnim lancem opskrbe solarnom energijom iako zapadne zemlje pokušavaju povećati domaće proizvodne kapacitete. Prema izvješću IEA-e iz srpnja 2022., Kina ima više od 80% udjela u svim proizvodnim fazama proizvodnje solarnih panela. Kina nadalje proizvodi nevjerojatnih 95% svih globalnih zaliha polisilicija, ingota i pločica potrebnih za solarne proizvode.

Zaklada Energy nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp