Premijer Trudeau – Trumpova pobjeda mogla bi ugroziti borbu protiv klimatskih promjena

Premijer Trudeau – Trumpova pobjeda mogla bi ugroziti borbu protiv klimatskih promjena

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 2024. godine mogla bi ugroziti globalne napore protiv klimatskih promjena, izjavio je kanadski premijer Justin Trudeau u intervjuu CBS-u.

Donald Trump, koji umanjuje značaj klimatskih promjena, prošloga je tjedna kazao da će na vlasti odustati od trenutnog američkog obećanja po kojemu bi zemlje u razvoju trebale dobiti tri milijarde dolara od SAD-a za smanjenje emisija ugljikovog dioksida.

Bivši predsjednik je u svojoj kampanji oštro kritizirao investicije Bidenove administracije u obnovljive izvore energije.

“Da, postoji zabrinutost pogotovo po pitanju okoliša u trenutku kada je toliko važno krenuti naprijed prema zaštiti i izgradnji ekonomije budućnosti”, rekao je Trudeau u intervjuu CBS-u.

“Trumpovo predsjedništvo koje ide unatrag u borbi protiv klimatskih promjena usporilo bi svjetski napredak na načine koji me zabrinjavaju”, dodao je Trudeau, opisavši pristup Trumpove administracije prema klimi kao “prijetnju, ne samo Kanadi, već i cijelome svijetu”.

Bidenov Zakon o suzbijanju inflacije, koji je doveo do masovnih investicija u zelenu tranziciju, potaknuo je Ottawu da potroši milijarde kako bi privukla proizvođače automobila da proizvode električna vozila i komponente za baterije u Kanadi.

A kada smo već kod iznošenja mišljanje jednog političara o drugom, spomenimo i to kako je Trump jednom prigodom Trudeaua ocijenio kao “neiskrenog i slabog” lidera.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp