Alan Dershowitz tvrdi da se dob za pristanak mora sniziti na 14 godina jer je kako kaže „zakonsko silovanje zastarjelo’

Alan Dershowitz tvrdi da se dob za pristanak mora sniziti na 14 godina jer je kako kaže „zakonsko silovanje zastarjelo’

Zakonsko silovanje je “zastarjeli koncept” prema Harvardskom profesoru prava i bivšem Epsteinovom odvjetniku Alanu Dershowitzu koji također tvrdi da se dob za pristanak mora spustiti na 14 godina.

Prema Dershowitzu, koji je u novoobjavljenim sudskim dokumentima identificiran kao bliski suradnik Jeffreyja Epsteina, trebale bi postojati “iznimke Romea i Julije ” od zakonskog zakona o silovanju.

Dob za pristanak trebalo bi spustiti na 14 jer je “dobrovoljni seks tako čest u njihovoj dobnoj skupini “, tvrdi Dershowitz, koji je krajem 90-ih objavio razotkrivajući tekst pod naslovom ” Zakonsko silovanje je zastarjeli koncept “.
Godinama kasnije, Dershowitz  je branio kolumnu na Twitteru, u nezgodno vrijeme: Dershowitz je bio  član tima koji je osuđenom seksualnom prijestupniku Jeffreyju Epsteinu omogućio nagodbu o priznanju krivnje koja ga je 2007. poslala u zatvor na 18 mjeseci, kaznu koja je opisana kao ” posao stoljeća ” usred tvrdnji da je trebao dobiti puno dužu kaznu.

” Ovo postavlja temeljno pitanje o kontinuiranoj legitimnosti zakonskih zakona o silovanju u vrijeme kada je seks u koji su uključeni tinejdžeri toliko raširen, a kazneni progon za zakonsko silovanje tako selektivan “, napisao je Dershowitz u autorskom tekstu.

“ Očito je da moraju postojati kaznene sankcije protiv seksa s vrlo malom djecom, no dvojbeno je trebaju li se takve sankcije odnositi na tinejdžere iznad dobi puberteta, budući da je dobrovoljni seks tako čest u njihovoj dobnoj skupini. 

Dershowitz zatim predlaže da bi se dob za pristanak trebala sniziti na 15, ili možda čak na 14 godina. Suočen sa salvom kritika  – za svoje postupanje s Epsteinovim sporazumom o priznanju krivnje, za optužbe protiv njega i sada za ovu kolumnu – Dershowitz je ostao nepogovoran.

On je prošle godine za Jewish Telegraphic Agency rekao  da “ Nemam bojazni i nastavit ću zastupati kontroverzne ljude. To je ono što radim. Ako sam u slučaju, moj posao je postići najbolji mogući rezultat. 

Na sličan je način branio kontroverzni komentar iz 1997. u nizu tvitova.

Prema Dershowitzu, trebale bi postojati ” iznimke Romea i Julije” od zakonskog silovanja.

Stojim uz ustavni (ne moralni) argument koji sam ponudio u svom kontroverznom tekstu ”, napisao je. “ Ako 16-godišnjakinja ima ustavno pravo na pobačaj bez uplitanja države ili roditelja, kako ne bi imala ustavno pravo na dobrovoljni spolni odnos? … Nisam sugerirao da je moralno imati seks sa 16-godišnjakinjom, već da to pitanje predstavlja ustavnu zagonetku vrijednu rasprave.”

Dershowitz, istaknuti odvjetnik i emeritus profesor prava na Sveučilištu Harvard, sada se suočava s optužbama za seksualno zlostavljanje od strane dviju navodnih Epsteinovih žrtava — Virginije Roberts Giuffre i Sarah Ransome. On negira optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp