Izbili neredi na aerodromu u Parizu: Kurdi se potukli s policijom zbog deportacije kurdskog aktivista

Izbili neredi na aerodromu u Parizu: Kurdi se potukli s policijom zbog deportacije kurdskog aktivista

Deseci muškaraca sukobili su se s francuskim imigracijskim službenicima i policijom za vrijeme nereda u pariškoj zračnoj luci u jeku pokušaja deportacije kurdskog aktivista iz zemlje.

Kaos je izbio u zračnoj luci Charles de Gaulle u srijedu kada se oko 20 pristaša Firaza Korkmaza, kurdskog aktivista, sukobilo s policijom i civilnim osobljem zračne luke dok su pokušavali spriječiti njegov transfer u rodnu Tursku. Na kraju su vojnici Sentinela stacionirani u zračnoj luci bili prisiljeni prekinuti nerede na terminalu, javlja televizija Europe 1.

Prije nereda, pristašama se pridružilo nekoliko lokalnih komunističkih dužnosnika, uključujući Margate Marianne, Pierrea Barrosa i Raphaelle Primet, koji su prosvjedovali protiv deportacije ljevičarske kurdske aktivistice.

Korkmazova smjena navodno je bila potaknuta njegovim prisustvom na prosvjedu 26. veljače u Strasbourgu ispred sjedišta Vijeća Europe u znak potpore Abdullahu Ocalanu, osnivaču Kurdistanske radničke stranke (PKK), radikalne ljevičarske skupine označene kao terorističku organizaciju Europske unije, Sjedinjenih Država i Turske, između ostalih.

Öcalan je bio vođa PKK-a tijekom početka niza oružanih kurdskih pobuna protiv turske vlade. Njega je turska obavještajna služba otela 1999. godine u Nairobiju u Keniji i poslala u zatvor na turskom otoku Imralı u Turskoj, gdje se i danas nalazi.

Prema turskoj državnoj agenciji Anadolu, Korkmaz je deportiran u Tursku, unatoč pokušajima da se blokira njegovo uklanjanje.

Govoreći za novine L’Humanite povezane s francuskom Komunističkom partijom prošlog tjedna, Korkmaz je ustvrdio da je samo pristaša ljevičarske Narodne demokratske stranke (HDP), za koju je turski predsjednik Recep Erdogan ranije tvrdio da je funkcionalno “ekvivalentna” PKK-u, ali ostaje pravna stranka u zemlji.

Korkmaz je tvrdio da će se suočiti s progonom ako se vrati u Tursku, gdje mu trenutno prijeti zatvorska kazna ako se vrati.

Šef regionalnog tajnika policijske jedinice SGP-a za središnje službe, Julien Adubeiro, rekao je da nemiri u srijedu “pokreću sigurnosna pitanja za policajce” i upozorio da bi se takav incident mogao ponoviti, vjerojatno tijekom nadolazećih Olimpijskih igara.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp