Marko-Ivan Pekica – Vratimo se sebi i svom nacionalnom ponosu

Marko-Ivan Pekica – Vratimo se sebi i svom nacionalnom ponosu

Od srca zahvaljujem mom dragom prijatelju i imenjaku Marku Kovačiću na vrlo inspirativnom osvrtu na još jednu Angloviziju. Doista ne mogu se oteti dojmu na koji ponižavajući način smo i ove godine krenuli u zagrljaj jezika zemlje koja je kolonizirala gotovo cijeli svijet i čija je kraljevska kruna optočena krvlju i životima porobljenih naroda diljem svijeta.

Bio bih mnogo sretniji kada bi naš predstavnik, simpatični i dragi mladić Marko Purišić, moj istrijanski Hrvat, na tom sramotnom skupu predstavljao Hrvatsku pod svojim pravim imenom i pjevao na svom prekrasnom materinjem hrvatskom jeziku. Lijep je engleski jezik, ali jednako su lijepi i svi ostali jezici cijeloga svijeta. Žao mi je što je i Hrvatska podlegla anglo-podrepaškoj grupi zemalja i odrekla se svog identiteta, svog nacionalnog ponosa i svojeg najvećeg bogatstva – hrvatskog jezika.

Žalosno je da smo to učinili zbog bodova i sreće koje će nam pokloniti plasman u finale i eventualna pobjeda na tom sramotnom natjecanju. Zar su nam jedino bodovi bitni? Zar smo se zbog silne želje ze bodovima spremni odreći vlastitog identiteta, samo kako bismo se dodvorili tzv. ‘svijetu’ što god nam ta sintagma predstavljala. Gonjeni predrasudama o ‘travi koja je negdje daleko zelenija nego u našem vlastitom dvorištu’, želimo pod svaku cijenu biti dio svijeta i činimo sve kako bismo to bili u svim segmentima, a zaboravljamo da to već jesmo i da bismo tom svijetu trebali pokazati svoje pravo lice, a ne na to lice stavljati maske koje nam nameće globalizirani svijet koji želi da svi budemo uniformirani. 

Zamislite kako bi bilo da, na primjer, naši nogometaši na europskim i svjetskim prvenstvima nastupaju u dresovima engleske, brazilske ili argentinske reprezentacije. To se sigurno neće nikada dogoditi, jer će i naši Vatreni, i Barakude i Kauboji, i košarkaši, i veslači, i gimnastičari, i skijaši, kao i svi ostali sportaši, s velikim nacionalnim ponosom pronositi širom svijeta slavu veličine hrvatskog duha.

Bio bih neizmjerno sretan kada bih umjesto Eurosonga ponovno mogao gledati prave festivale i uživati u pjesmama Zagrebačkog, Splitskog i Opatijskog festivala te Sanrema kojeg smo također s užitkom pratili. Današnju generaciju ljubitelja suvremenog glazbenog izričaja upućujem na YouTube da krenu na izlet u vremena kada je pjesma bila pjesma, kada je glazba bila glazba, kada su nastupi izvođača bili dostojanstveni i oslobođeni svih ritalačko-seksualnih i nakaradnih, gotovo cirkuskih elemenata. Vrijeme doista strelovito leti. Od Vanne do Baby Lasagne projurilo je podosta godina, ali, mi se nažalost, ni dan danas nismo oslobodili slugansko-podrepaškog mentaliteta.

Osvijestimo se! Postanimo konačno ponosni na sebe i svoje vrijednosti, normalno – uvijek poštujući i vrijednosti drugih naroda.

Sve skupa vas pozivam na druženje uz sklad ljubavi, ljepote i zajedništva uz pjesmu ‘Marija Magdalena’ u izvedbi neponovljive Doris Dragović koja nas je s tom pjesmom predstavljala 1999. godine na Eurosongu u Izraelu. Tada Eurosong, na svu sreću, još nije bio opterećen globalističkim ludilom s engleskim jezikom kao svojim najjačim oružjem.

Izvor snimke: YouTube ESCape Radio

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp