Kontroverzna uredba EU-a o digitalnom identitetu stupa na snagu za samo nekoliko dana, sve velike tvrtke moraju se uskladiti s njom do 2026. godine

Kontroverzna uredba EU-a o digitalnom identitetu stupa na snagu za samo nekoliko dana, sve velike tvrtke moraju se uskladiti s njom do 2026. godine

EU: Digitalni identitet vrlo je važan za uspostavljanje digitalne diktature u društvu bez gotovine. Digitalna valuta središnje banke (CBDC) ne može postojati kao jedina moguća valuta bez širokog usvajanja digitalnih identiteta. Radi samo kada je povezan s ID-om.

To je i razlog zašto se osobna iskaznica sada uvodi u cijelom svijetu, a vidljiva su i nastojanja da osobna iskaznica postane obavezna. Na temelju nekoliko jasnih glasova europarlamentaraca, EU je prošle godine odobrila uvođenje eID-a, a u međuvremenu se osobne iskaznice uvode u većini zemalja članica.

Pri uvođenju iskaznice, naravno, moraju se pridržavati i tvrtke čiji će se kupci postupno predstavljati s iskaznicom.

Nova pravila EU-a o digitalnom identitetu, Uredba o digitalnom identitetu (eIDAS 2.0), stupit će na snagu 20. svibnja i zahtijevat će od velikih tvrtki i država članica da podrže novčanik EU Digital Identity (EUDI).

Međutim, rad na EUDI novčaniku još nije završen, nekoliko pilot projekata planirano je za 2025. godinu s ciljem konsolidacije procesa provedbe uredbe.

Prema okviru koji je nedavno usvojilo Europsko vijeće i sada je službeno objavljen, ID digitalni novčanik trebao bi biti priznat i dostupan do 2026. U početku će se koristiti u različitim scenarijima, uključujući pristup javnim uslugama i provjeru dobi.

Trenutačno taj rok znači da do tog datuma sustav e-novčanika mora biti u potpunosti funkcionalan, ali još nije obvezan za građane 27 članica EU, a za one koji ne prijave osobnu iskaznicu zajamčena je zaštita od diskriminacije.

Digitalni novčanik bit će slobodan za izdavanje, korištenje i otkazivanje, dok će kod koji pokreće sustav biti “otvorenog koda” – iako uz upozorenje da će zemlje moći pružiti određene informacije s odgovarajućim obrazloženjem za zadržavanje.

Uredba također ima za cilj zadržati postojeće i standarde uspostavljene u industriji za certifikate za provjeru autentičnosti web-mjesta uz pojašnjavanje njihovog opsega.

Vlada španjolske pokrajine Katalonije pozdravila je revidiranu uredbu kao “jasnu promjenu paradigme”, promičući standardizaciju u cijeloj uniji i dajući korisnicima više autonomije nad njihovim osobnim podacima.

Kada je u pitanju provjera dobi, podržavatelji vide nova pravila kao sveukupno pozitivan razvoj, ali nisu u potpunosti uvjereni da EUDI novčanik predstavlja konačno rješenje.

Neprofitna organizacija euCONSENT, koja radi na promicanju provjere dobi diljem Europe koristeći eIDAS infrastrukturu, napomenula je da implementacija novčanika za ovu svrhu ne bi bila “zgodna” zbog složenosti objavljivanja atributa dobi za svaku pojedinačnu web stranicu.

euCONSENT je izričito istaknuo da EUDI Wallet također treba stvoriti “alternative” za djecu koja su još uvijek premlada da imaju novčanik povezan s njihovim identitetom.

Digitalni ID-ovi također se mogu koristiti za kontrolu pristupa važnim uslugama i potencijalno manipulirati usklađenošću s društvenim ili političkim pravilima. Povezano opsežno prikupljanje podataka može dovesti do profiliranja i diskriminacije.

Osim toga, ti su ID-ovi osjetljivi na hakiranje i krađu identiteta, izlažući pojedince financijskoj šteti i šteti po ugledu.

Građani su često prisiljeni sudjelovati bez svog stvarnog pristanka, a nedostatak transparentnosti i kontrole u tim sustavima povećava rizik od zlouporabe.

Podsjećam da je isti ID sustav nedavno napadnut u Indiji, gdje su hakeri uspjeli doći do podataka desetaka milijuna građana.

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp