Ljiljana Cviljak – Društvo QR kodova više nije teorija zavjere – Parižani primili ozbiljno upozorenje

Ljiljana Cviljak – Društvo QR kodova više nije teorija zavjere – Parižani primili ozbiljno upozorenje

Jučer navečer u 20:00 UTC ovo upozorenje primili su mnogi stanovnici Pariza… OLIMPIJSKE IGRE 2024: “Iznimno ozbiljna” poruka upozorenja iznenadila je Parižane. Poslana je u ponedjeljak navečer na telefone mnogih Parižana, poruka je bila popraćena reskim zvukom zvona, čak i za mobitele koji su imali aktiviran tihi način rada. Prvo što čovjeku upada u oči pri primitku takve poruke je znak upozorenja, što, podrazumijeva se – nikome nije nimalo ugodno vidjeti.

“Poruka upozorenja” poslana je Parižanima u ponedjeljak navečer, kako bi ih se obavijestilo o ograničenjima prometa tijekom Olimpijskih igara, iznenadivši stanovnike i prekinuvši rasprave u Nacionalnoj skupštini.

“VAŽNO: poruka Ministarstva unutarnjih poslova vezana uz sigurnosni perimetar ceremonije otvaranja Olimpijskih igara od 18. do uključivo 26. srpnja”, mogli bismo pročitati u ovoj poruci koja ohrabruje “stanovnike, zaposlenike, trgovce, klijente ‘hotela ili restorana” za povezivanje s platformom “pass-jeux” za dobivanje QR koda.”

Poslana od strane MUP-a, poruka pod nazivom “iznimno hitna dojava” i popraćena reskim zvukom zvona čak i za mobitele s uključenim tihim načinom rada, pojavila se na ekranima telefona u 20 sati. “To je upozorenje poslano sigurnosnim perimetrima i njihovoj okolini, kako bi se građane naširoko obavijestilo o otvaranju platforme”, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

„Ovo je test nacionalnog bežičnog sustava za hitne slučajeve. Od javnosti se za sada ne zahtijeva nikakva radnja.“ – pisalo je u poruci upozorenja. Sustav je ovim putem testirao rad bežićnog sustava za hitne slučajeve, ali istodobno i obavijestio građane o tome što slijedi i da će za potrebe ovog globalnog sportskog događanja biti potrebni QR kodovi.

“Ovo nije samo test. Ovo je izuzetno važna informacija,” nastavio je pak Interior, referirajući se na posve nov način komunukacije s javnošću koju se istodobno uznemirava i iznenađuje ovakvim način dojave. Nije ugodno primiti na mobitel hitnu poruku upozorenja od strane sigurnosnih organa vlasti. Svatko bi se (neugodno) iznenadio i svačija bi reakcija bila šok, što doista nikome ne treba, pogotovo u ovim nesigurnim vremenima u kojima živimo.

Kada je u pitanju komunikacija putem umjetne inteligencije,  svi već jako dobro znamo da se tu poglavito radi o jednosmjernom načinu komunikacije u svrhu upozoravanja i informiranja građana koji mogu reagirati na poruke, ali će vjerojatno s druge strane biti ili tišina ili chat bot – drugim riječima robot napunjen svim mogućim odgovorima na brojna pitanja koja bi mu mogla biti postavljena. Na kraju će nas pitati jesmo li zadovoljni odgovorom i to je to. Jer tko bi zaposlio toliko ljudi da komunicira sa zabrinutim građanima koji samo žele znati o čemu se radi, pogotogo kada se susretnu s takvim upozorenjima.

Ova je poruka, usput budi rečeno, također poremetila verbalni okršaj u dvorani Nacionalne skupštine, između radikalne lijeve stranke La France insoumise i Géralda Darmanina, ministra unutarnjih poslova, odgovornog za sigurnosne operacije tijekom Olimpijskih igara, koji je prekinut tijekom svog govora, kada su mu telefon i drugi mobiteli u komori počeli zvoniti u isto vrijeme.

Ministar je pokušao isključiti svoj telefon i ponovno progovoriti uz smijeh oporbe, natjeravši predsjednika Nacionalne skupštine Yaëla Braun-Piveta da intervenira: “Uzbuna je i nitko vas ne čuje!” rekao je.

Izvor: Strange Sounds

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp