Neobičan slučaj žarulje koja neprekidno gori od 1901. godine

Neobičan slučaj žarulje koja neprekidno gori od 1901. godine

U kalifornijskom gradu Livermoreu postoji ulica koja se zove East Avenue. Vatrogasni dom broj šest nalazi se upravo tu već desetljećima. A u njemu već gotovo 120 godina gori ista žarulja.

Klasičnu žarulju sa žarnom niti proizvela je tvrtka Shelby Electric Company negdje na prijelazu u 20. stoljeće. Dennis Bernal, vlasnik lokalne elektroenergetske tvrtke, donirao ju je 1901. lokalnoj vatrogasnoj službi u Livermoreu u Kaliforniji.

Izvorno je imao snagu od 60 vata, a danas svijetli sa samo četiri vata. To je službeno najstarija poznata funkcionalna žarulja, zbog čega je i sama ušla u Guinnessovu knjigu rekorda. Osim nje, u raznim dijelovima SAD-a radi još nekoliko žarulja starih više od stotinu godina.

O najstarijoj žarulji na svijetu u vatrogasnom domu u Livermoreu već je snimljeno nekoliko filmova i dokumentaraca. Grad ima nezamjenjivo mjesto u povijesti i sadašnjosti. Čak je toliko važno da ima vlastitu web stranicu,  www.centennialbulb.org, gdje možete gledati kako svijetli uživo.

Prema promotivnim materijalima iz tog vremena, ova se žarulja u svoje vrijeme prodavala za otprilike 40 centi. Preračunato u današnju vrijednost, to bi bilo otprilike 10 USD ili 220 CZK. Tada su se najskuplje Mazdine žarulje prodavale po cijeni od 2,20 dolara, što bi u današnje vrijeme bilo oko 53 dolara (oko 1170 CZK).

Kao što vidite, cijene žarulja danas se ne razlikuju puno od onih u prošlosti. Samo se tehnologija promijenila. Žarulje sa žarnom niti već su nekoliko godina prošlost, a zamijenile su ih štedljive fluorescentne ili LED žarulje.

Nude istu ili bolju svjetlinu od originalnih žarulja sa žarnom niti, ali su znatno učinkovitije, ali i znatno štetnije po zdravlje. Oni većinu električne energije ne pretvaraju u toplinu, već u svjetlost. Zahvaljujući tome imaju i manju potrošnju te time smanjuju račune za struju kućanstvima, tvrtkama i gradovima.

S druge strane, još ne mogu uživati ​​onu pažnju i poštovanje koje ima žarulja u Livermoreu. Vrlo je moguće da je to jedina žarulja na svijetu koja ima vlastitu rođendansku zabavu – već dva puta, za svoju 100. godišnjicu 2001. i 110. godišnjicu 2011. godine.

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp