Nizozemski poljoprivrednici trijumfirali nad ideološkom klimatskom politikom

Nizozemski poljoprivrednici trijumfirali nad ideološkom klimatskom politikom

U velikoj pobjedi konzervativnih vrijednosti i praktičnog kreiranja politike, nizozemski poljoprivrednici i nova koalicijska vlada uspješno su odustali od rasipničke i nepraktične klimatske politike.

Ovaj izvanredan preokret dolazi nakon godina ideološki vođenih mandata odozgo prema dolje koji su prijetili i životnim sredstvima poljoprivrednika i ekonomskoj stabilnosti Nizozemske.

Ova pobjeda nije samo pobjeda za nizozemske poljoprivrednike, već i obećavajući znak za konzervativce diljem svijeta koji zagovaraju razumne, znanstveno utemeljene ekološke politike.

Uspon takozvane desne koalicije

Geert Wilders, istaknuta figura nizozemske politike, predvodio je koaliciju koja označava odlučujuću promjenu u nizozemskom pristupu klimatskoj politici. Wilders, kojeg često nazivaju “nizozemskim Trumpom”, formirao je novu vladu koja uključuje i BoerBurgerBeweging (BBB). Ova je koalicija poznata po tome što je prva koja je prioritet postavila poljoprivrednim interesima otkako je EU postavio svoje nulte ciljeve.

“Nizozemska će poništiti pravila koja prisiljavaju vlasnike kuća na kupnju dizalica topline kao dio rata protiv nulte mreže koju vode Geert Wilders i Nizozemska stranka poljoprivrednika. Šest mjeseci nakon svoje šokantne izborne pobjede, Wilders je ovaj tjedan potpisao sporazum o uspostavljanju desničarske koalicijske vlade četiri stranke. Mi stvaramo povijest’, rekao je najavljujući program za novu vladu.

Pobjeda je bila teško izborena, s masovnim prosvjedima poljoprivrednika koji su istaknuli apsurdnost politike prethodne vlade. Pokret poljoprivrednika, koji je sada pronašao svoj put u srce vlade, simbolizira rastuće nezadovoljstvo zbog nepraktičnih klimatskih mandata.

Ukidanje obveznog pravila o dizalici topline

Jedan od najznačajnijih preokreta pod ovom novom upravom je ukidanje obveznog pravila o dizalici topline. Ovaj bi aranžman prisilio vlasnike kuća da prijeđu na hibridne dizalice topline, što je za mnoge skupo i neučinkovito rješenje. Cilj EU-a bio je instalirati najmanje 10 milijuna dodatnih dizalica topline do 2027. kao dio svoje ambicije net-zero do 2050. godine. Međutim, stvarnost je da u mnogim nizozemskim domovima ti sustavi nisu samo skupi, već i neučinkoviti, što dovodi do viših računa za energiju i nepotrebnog financijskog pritiska na obitelji.

„Zakon, koji je uveden nedugo nakon što je EU najavila svoj cilj instaliranja najmanje 10 milijuna dodatnih dizalica topline do 2027. kako bi se ispunio cilj neto nule za 2050., učinio bi ih standardnim u nizozemskim domovima. Prelazak na dizalice topline smanjio bi korištenje prirodnog plina za grijanje, najvećeg izvora potrošnje plina u nizozemskim kućanstvima, za ukupno oko 30 posto.”

Caroline van der Plas, čelnica BBB-a, ponosno je objavila: “Zahvaljujući naporima BBB-a, obavezna dizalica topline bit će ukinuta.” Ova izjava sažima predanost koalicije politici koja ima smisla za gospodarstvo i okoliš, umjesto slijepog slijeđenja mandata EU-a.

Promjena nepraktične poljoprivredne politike

Pristup prethodne vlade uključivao je obvezni otkup farmi kako bi se smanjile emisije dušika, politika koja je izazvala široke prosvjede i naišla na žestoko protivljenje zajednice poljoprivrednika. Nova koalicija zamijenila je ovu obveznu kupnju dobrovoljnim shemama, poštujući prava i sredstva za život poljoprivrednika, a istovremeno rješavajući probleme okoliša.

“Obvezna kupnja farmi sada će biti zamijenjena dobrovoljnom shemom, što je bio jedan od uvjeta da nizozemski BoerCurger pokret (BBB) ​​uđe u vladu s g. Wildersom.”

Ova promjena jasno je odbacivanje grube taktike EU-a. Nizozemska će sada pokušati pregovarati o realnijim ciljevima emisija dušika, tvrdeći da je prethodna politika bila neostvariva i nepravedno kažnjena za nizozemske poljoprivrednike.

Promjena politike subvencioniranja

Nova vlada također planira ukinuti subvencije za električne automobile do 2025. godine. Te su subvencije kritizirane jer idu u korist bogatima koji si mogu priuštiti električne automobile, dok se malo čini u rješavanju širih ekoloških problema. Postupnim ukidanjem tih subvencija Nizozemska želi stvoriti uravnoteženiji i pravedniji pristup politici zaštite okoliša koji uzima u obzir ekonomske posljedice za sve građane.

“Koalicijski pakt uključuje obveze da se preokrenu zelene politike uvedene pod prethodnom vladom kako bi se ispunili klimatski ciljevi EU-a, uključujući prisilni otkup farmi koje zagađuju okoliš. Koalicija također planira ukinuti subvencije za električne automobile do 2025. i odbija zahtjev EU da Nizozemci trebaju smanjiti broj stoke kako bi smanjili zagađenje.”

Otpor ekoloških skupina

Ne iznenađuje da su ove promjene naišle na gnjev ekoloških skupina. Nizozemski ogranak Greenpeacea označio je novi koalicijski sporazum kao “napad na prirodu”. Međutim, ova perspektiva zanemaruje temeljne nedostatke prethodnih politika, koje su često davale prednost ideološkoj čistoći nad praktičnim rezultatima. Stav nove Vlade nije napad na prirodu, već poziv na učinkovitiju i realniju politiku zaštite okoliša.

Šira slika

Uspjeh nizozemskih poljoprivrednika i nove koalicijske vlade dio je šireg trenda konzervativnog otpora nepraktičnim klimatskim politikama. Slični pokreti dobivaju zamah diljem Europe, potaknuti potražnjom za politikama koje balansiraju zaštitu okoliša s gospodarskom realnošću. Ova promjena odražava rastuću spoznaju da (klimatska) politika treba biti utemeljena na znanstvenim dokazima i ekonomskoj izvedivosti, a ne vođena ideološkom dogmom.

“Koalicijski sporazum na 26 stranica također navodi da Nizozemska više ne smije provoditi ‘ambicioznije ekološke politike’ od ostatka Europe. ‘Pridržavamo se postojećih dogovora; samo ako ne postignemo ciljeve, napravit ćemo alternativne politike”, stoji u dokumentu koji nosi naziv Nada, hrabrost i ponos.

Zaključak

Nedavne političke promjene u Nizozemskoj predstavljaju veliku pobjedu za konzervativce i dobrodošlo olakšanje za one koji su dugo zagovarali praktičnije, znanstveno utemeljene pristupe ekološkim pitanjima. Odbacivanjem rasipnih i nepraktičnih mandata, nova nizozemska vlada postavila je snažan presedan za druge zemlje koje se bore sa sličnim izazovima. Kako ovaj pokret dobiva na zamahu, obećava uravnoteženije i učinkovitije klimatske politike diljem svijeta, osiguravajući da zaštita okoliša ide ruku pod ruku s ekonomskom stabilnošću i zdravim razumom.

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp