Robert Fico oglasio se prvi put nakon atentata na sebe i upro prstom u one koje smatra krivima

Robert Fico oglasio se prvi put nakon atentata na sebe i upro prstom u one koje smatra krivima

Slovački premijer Robert Fico oglasio se po prvi put nakon atentata na sebe te upro prstom u one koje smatra krivima za to što mu se dogodilo.

Premijer Robert Fico imenovao je Georgea Sorosa u svojoj osudi nevladinih organizacija i liberalnih medija koji su stvorili neprijateljsko okruženje koje je dovelo do njegova atentata prošlog mjeseca.

Slovački premijer Robert Fico oglasio se prvi put od pokušaja atentata 16. svibnja, kada je muškarac iz neposredne blizine pucao iz pištolja. Fico je upucan u trbuh, kuk, ruku i nogu, a pet puta mu je probušeno tanko crijevo i bio je u kritičnom stanju kada je prebačen u bolnicu. Brojne izjave slovačke vlade jasno su pokazale da je bio blizu smrti, ali velika operacija kojom mu je spašen život bila je uspješna.

Uz “manje čudo” mogao bi se polako vratiti na posao do kraja mjeseca, rekao je Fico, šest ili sedam tjedana nakon pokušaja atentata.

“Dana 15. svibnja jedan aktivist slovačke oporbe pokušao je izvršiti atentat na mene… zbog mojih političkih stavova”, rekao je Fico, prije nego što je jasno dao do znanja da potpuno oprašta napadaču, apsolutno osuđujući medijsko i političko okruženje koje je stvorilo okolnosti u kojem bi političar bio podvrgnut atentatu.

Slovački premijer poručio je zemlji da će oprostom “učiniti prvi korak” ka miru u zemlji. Rekao je: “Ne osjećam nikakvu mržnju prema čovjeku koji je pucao u mene. Neću poduzeti nikakve pravne radnje protiv njega, niti ću tražiti odštetu. Opraštam mu i puštam ga da u svojoj glavi posloži što je i zašto napravio.”

Napadač je bio “samo glasnik zla i političke mržnje”, a ne “usamljeni luđak” kako se tvrdilo prvih dana nakon pucnjave, istaknuo je Fico, istaknuvši da je grozničavo okruženje u zemlji potaknuto “politički neuspješnim i frustriranim opozicija”.

Fico je provjerio “antivladine medije, političke nevladine organizacije financirane iz inozemstva” i milijardera mađarskog porijekla sa sjedištem u SAD-u Georgea Sorosa i kritizirao “medije koji stvaraju mišljenje” zbog toleriranja i pokrivanja političke mržnje i agresije. Posebno mediji koje financira Soros ne bi trebali pokušavati umanjiti ono što se dogodilo i zašto, istaknuo je Fico.

Rekao je: “Želim zamoliti antivladine medije, posebno one u suvlasništvu financijske strukture [Georgea] Sorosa, da ne idu ovim putem i da poštuju ne samo težinu razloga za pokušaj atentata, već i posljedice ovog pokušaja”, te upitao kako su ti isti antipopulistički globalistički mediji odgovorili da je pokušan atentat na jednog njihovog čovjeka, a ne na političkog protivnika.

Velik dio Fitzova 14-minutnog obraćanja posvetio je širem okruženju u zapadnom svijetu koje je omogućilo ovaj razvoj, a posebno provođenju onoga što je nazvao “jedinstvenim pravim mišljenjem” diljem Europske unije, kroz “velike demokracije” koje kontroliraju male one. Trenutačno to “jedino ispravno mišljenje” forsira konformizam u odnosu na potporu ratu u Ukrajini, ali Fico je citirao nekoliko drugih slučajeva u prošlosti u kojima je njegova lijevo-populistička platforma doživjela sukob s prevladavajućim osjećajima u Europi, poput protivljenja bombardiranje Beograda 1999., povlačenje slovačkih trupa iz Iraka 2007. i blokiranje obaveznih useljeničkih pravila Europske unije.

Međunarodna zajednica zatvara oči pred zlouporabama vlada koje imaju ispravno mišljenje, ustvrdio je premijer i oštro se obrušio na vlade koje odstupaju. Posebno je naveo iskustvo posljednje slovačke globalističko-centrističke vlade, sada u oporbi, koja je vladala između 2020. i 2023. Oni su, ustvrdio je, zlorabili slovački pravosudni sustav za likvidaciju protivnika dok su bili na vlasti, a nisu bili ukoreni jer jesu prava mišljenja tamo gdje je to bilo važno.

Fico je rekao:

U osnovi se ne slažem s politikom jedinstvenog ispravnog mišljenja koju neke velike zapadne demokracije danas agresivno promiču…svatko tko se ne poistovjeti s tim jedinstvenim ispravnim mišljenjem odmah biva označen kao ruski agent i politički marginaliziran na međunarodnoj razini. Oštro je to opažanje, ali pravo na neslaganje prestalo je postojati u EU.

Demokracija ne bi trebala značiti “zatvaranje ili zlonamjerno ubijanje protivnika bez razloga”, rekao je Fico, ali je ipak izrazio nadu da će se “društvo smiriti i da ćemo se uskoro susresti na sadržajan i miran način”. Sve najbolje i fige.”

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp