Trudeau napravio novi udar na kanadske neovisne medije

Trudeau napravio novi udar na kanadske neovisne medije

Kanadski premijer Justin Trudeau napravio je novi žestoki udar na tamošnje neovisne medije.

Justin Trudeau potpisao je novi zakon koji ovlašćuje vlasti u Kanadi da zatvore neovisne medije na koji god način žele.

Zakon o online vijestima (Bill-C18) ima za cilj ukinuti sve izvore financiranja neovisnih medija dok umjetno podupire mainstream medijske kuće koje je odobrila vlada.

Lifesitenews.com izvještava: Ali kritičari kažu da je dosad učinio malo osim što je dodatno naštetio medijskoj sceni, posebno manjim i novonastalim medijima, odsijecanjem jednog od njihova dva ključna izvora gledanosti (i novca od reklama).

Prijedlog zakona postao je zakon u lipnju prošle godine, a ono što će se ovim zakonom postići je da će najveći mainstream mediji vjerojatno dobiti lavovski dio novca – nauštrb neovisnih i digitalnih medija.

Oni koji stoje iza zakona promovirali su ga u javnosti kao način za postizanje “poštenih komercijalnih dogovora” između glavnih tražilica i stranica društvenih medija i medijskih organizacija.

Ono u što kanadski zakonodavci nisu uspjeli uvjeriti je Meta, koja je odlučila radije blokirati poveznice na vijesti kanadskih medija na Facebooku i Instagramu nego biti prisiljena plaćati izdavačima.

Ali Google je pristao na ugovor vrijedan 100 milijuna kanadskih dolara godišnje (očekuje se da će se pretvoriti u petogodišnji ugovor vrijedan ukupno 366 milijuna dolara). Sada je nova polemika – tko će upravljati tim novcem?

Odluka o prvom paketu tih sredstava na godinu dana bit će donesena u lipnju. Google je odlučio sve pojednostaviti – div će pregovarati samo s jednim kolektivom, a on će predstavljati sve medije koji imaju pravo prijave.

Izvori sada kažu da postoje dva glavna kandidata – jedan je Online News Media Collective, koji predstavlja neke od najvećih igrača u industriji, kao što su CBC, Kanadska udruga emitera (CAB) i News Media Canada (NMC).

To izaziva strahove da će neovisni mediji imati poteškoća da izvuku korist iz dogovora jer su efektivno isključeni iz kolektiva internetskih medija i zato što pravila financiranja favoriziraju medijske tvrtke s više stalnih zaposlenika.

Drugi kandidat je neprofitna organizacija Canadian Journalists’ Collective, koja se nada osigurati pravednu i transparentnu raspodjelu novca.

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp