Vidno oslabljeni slovački premijer Robert Fico u bolnici izašao na EU izbore i pritom poslao snažnu i zdravorazumsku poruku

Vidno oslabljeni slovački premijer Robert Fico u bolnici izašao na EU izbore i pritom poslao snažnu i zdravorazumsku poruku

Vidno oslabljeni slovački premijer Robert Fico u bolnici izašao na EU izbore i pritom poslao snažnu i zdravorazumsku poruku

U srijedu, 5. lipnja 2024., ustrijeljeni slovački premijer Robert Fico obratio se građanima prvi put nakon atentata na njega prije točno tri tjedna. Njegov 14-minutni govor izazvao je veliku pozornost u inozemstvu.

Glasao sam u bolnici jer su i ovi izbori važni. Potrebno je izabrati zastupnike u Europskom parlamentu koji će podržavati mirovne inicijative, a ne nastavak rata. Izjavio je to premijer Robert Fico nakon što je u subotu podnio ostavku u bolnici. O tome se izvijestio na društvenoj mreži.

Premijer Robert Fico objavio je i fotografiju na kojoj stoji uz prijenosnu kutiju koja se nalazi u preglednici bolnice. Na fotografiji se vidi da je premijer nakon atentata znatno smršavio, oslanja se na štaku i na lijevoj ruci ima ožiljak od rane od vatrenog oružja. U svojoj izjavi kritizirao je zapadne zemlje i ustvrdio da one ne žele mir.

“Pristanak zapadnih zemalja, koji je Ukrajini dao mogućnost korištenja zapadnog oružja za napade na ciljeve na ruskom teritoriju, samo je dokaz da velike zapadne demokracije ne žele mir, već eskalaciju napetosti s Ruskom Federacijom, što će se sigurno dogoditi”, rekao je Fico.

“Kao premijer Slovačke neću uvlačiti Slovačku ni u kakve slične vojne avanture, a u okviru naših malih slovačkih mogućnosti učinit ću sve da mir bude ispred rata”, obećao je.

Na izborima za Europski parlament natječu se 23 politička subjekta. Slovaci biraju 15 zastupnika u Europskom parlamentu na mandat od pet godina. S jedne kandidacijske liste mogu zaokružiti najviše dva kandidata. Biračka mjesta otvorena su do 22 sata.

U srijedu, 5. lipnja 2024. strijeljani premijer Robert Fico obratio se građanima prvi put nakon atentata na njega prije točno tri tjedna. Njegov 14-minutni govor izazvao je veliku pozornost u inozemstvu.

U njemu je premijer atentatora Jurja Cintulu opisao kao glasnika zla frustrirane oporbe koji širi agresiju i mržnju. Oprostio mu je čin, ali ne vjeruje da je to bio usamljeni revolveraš. Ljudi su se mogli vlastitim očima uvjeriti kakav se užas može dogoditi ako netko nije u stanju demokratski se natjecati i uvažavati tuđa mišljenja, istaknuo je u svom video obraćanju.

“Otpor protiv političara s kojim se ne slažete ne rješava se pucanjem u njega. Različitost mišljenja mora biti elementarna osnova svakog smislenog demokratskog nadmetanja. Ponuda ne može biti zatvaranje ili zlonamjerno ubijanje protivnika bez razloga. O tome će oporba morati razmisliti jer će u protivnom biti još žrtava”, upozorio je premijer.

Izrazio je i pretpostavku da će protuvladini mediji, nevladine organizacije financirane iz inozemstva i oporba početi omalovažavati pokušaj njegova ubojstva.

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp