Belgijski EU zastupnik pobijedio Facebook na sudu

Belgijski EU zastupnik pobijedio Facebook na sudu

Belgijski EU zastupnik pobijedio je Facebook na sudu.

Meta, matična tvrtka Facebooka, dužna je platiti 27.000 eura odštete konzervativnom belgijskom zastupniku zbog nepravednog ograničavanja njegovog dosega na platformi društvenih medija, inače poznatoj kao “zabrana u sjeni”.

Prizivni sud u Antwerpenu presudio je u ponedjeljak u korist Toma Vandendrischea, zastupnika u Europskom parlamentu koji se natječe za reizbor kao glavni kandidat flamanske separatističke stranke Vlaams Belang u Belgiji.

Sud je zaključio da je Facebook nepravedno cenzurirao Vandendrischeov račun, koji trenutno ima 234.000 pratitelja, još u veljači 2021. te da nije djelovao “u skladu s načelom dobre vjere” i nije ponudio “dovoljne proceduralne zaštite” za korisnike koji su bili izloženi takvim mjere. Profil mu je naknadno blokiran u svibnju iste godine.

Meta je tvrdila da je postupala u skladu sa svojim smjernicama zajednice i optužila belgijskog zastupnika za objavljivanje neprikladnog sadržaja na platformi, što je dovelo do zabrane. Međutim, div društvenih medija obavijestio je Vandendryschea da je zabrana ukinuta krajem 2021., što je on osporio jer je njegov organski doseg ostao umjetno nizak.

O tom zahtjevu nije odlučeno jer je sud smatrao da nema dovoljno dokaza da je profil još uvijek predmet negativnih mjera.

Presuda je poništila prvostupanjski sud, koji je presudio da belgijski sudovi nisu bili nadležni za odlučivanje o predmetu, što je dovelo do žalbe Visokom sudu od strane Vandendrychea.

U izjavi nakon presude, političar Vlaams Belanga pozdravio je “prvu pobjedu protiv Big Techa”, inzistirajući na tome da “anonimni tehnokrati nikada ne bi trebali diktirati što se može reći i čuti”.

“Nadam se da ova odluka Facebooku jasno daje do znanja da me više ne mogu cenzurirati, kao ni mnoge građane sa mnom, bez posljedica”, dodao je.

Vandendryscheu je dosuđeno 27.279 eura odštete, što je jednako iznosu koji je bio prisiljen potrošiti da ospori odluku na sudu.

Meta je odbila komentirati pojedinosti slučaja, ali je izdala izjavu u kojoj kaže da zadržava “pravo uklanjanja sadržaja koji krši autorska prava i ograničavanja organskog dosega određenih poruka”.

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp